Виртуален център намалява ИТ разходите

Българските компании и институции могат да оптимизират инвестициите и разходите си чрез услугите на открития вчера виртуален информационен център.
Иновативната платформа на DGM има капацитет да „побере” ИТ инфраструктурата на 400 компании. Центърът, изграден от DGM в партньорство с Грамма Системс/НЕТ ИС, намалява разходите за информационни и комуникационни технологии на клиентите с 50% за период от 3 години.
Бизнес моделът предлага нов подход в използване на ИКТ изцяло „извън офиса” и под формата на услуги. Платформата на центъра комбинира висок клас технологии за виртуализация на сървъри и системи за съхранение на данни. VMware vSphere 4 позволява голямо количество изчислителни ресурси да бъдат събрани в един информационен център с малък физически размер – зала с 12 специализирани шкафа с комуникационно оборудване.
Центърът може „да поеме” ИТ инфраструктурите на 400 средно големи комании (100-200 служители) или общо 7000 виртуални машини. Това включва сървъри, изчислителни ресурси, мрежово оборудване, бази данни, софтуерни приложения и други, необходими за нормалното функциониране на всяка фирма.
Виртуалният информационен център е в експлоатация от февруари 2009 г. и вече 8 компании с различен мащаб и от различни икономически сектори ползват информационните технологии изцяло под формата на външни услуги. Инвестицията в иновативното техническо съоръжение надхвърля 450 хил. евро, а изграждането му е отнело 6 месеца.
Екип от 20 експерти на DGM и Грамма Системс/НЕТ ИС отговаря за управлението и поддръжката на центъра.
В настоящата криза основното предимство на бизнес модела ни е възможността компаниите да избегнат напълно или да оптимизират инвестициите и реинвестициите в ИТ оборудване и да съкратят разходите за управление и поддръжка на собствени информационни ресурси. Извеждането на ИТ инфраструктурата във виртуалната среда на центъра улеснява компаниите финансово и гарантира непрекъсваемост на услугите, конфигурации изцяло съобразени с нуждите, възможности за надграждане и висока степен на защита на информацията”, каза Драгомир Денев, изпълнителен директор на DGM.
Предлаганите услуги включват изграждане на собствена виртуална среда за клиентите, поддръжка на инфраструктурата, защита от атаки и вируси, архивиране и възстановяване на данните и гарантиран достъп през интернет от всяка точка.
Цената на услугите може да варира от 200 лв. до над 5000 лв. месечно.

Коментар