Chrome и Edge растат, Firefox е основната жертва

Firefox отстъпва пазарен дял след прехода на Edge към Chromium
(илюстрация: Mozilla)

Както Google Chrome, така и Microsoft Edge успяха да увеличат пазарния си дял при браузърите през юли 2020 г., според данни на NetMarketShare, от които става ясно, че най-голямата жертва на този растеж е Firefox.

Приложението на Mozilla дълго време беше вторият най-използван браузър, но сега, когато Edge премина към енджина на Chromium, все повече потребители дават шанс на браузъра на Microsoft, в резултат на което пазарният дял на Firefox непрекъснато намалява.

Firefox всъщност пропада толкова бързо, че вече загуби второто си място след Chrome, отстъпвайки на Edge. Миналия месец Chrome увеличи пазарния си дял от 70,19% до 71,00%, докато Edge скочи от 8,07% на 8,46%, а Firefox регистрира спад от 7,58% на 7,27%.

Миграцията към Chromium позволи на Microsoft да превърне Edge в кросплатформен браузър и това е една от причините, които допринесоха за растежа му. Сега Edge е достъпен не само за Windows 10, но и за Windows 7, Windows 8, Windows 8.1 и дори за macOS. В същото време Microsoft работи и върху Linux версия на браузъра.

Но това, което направи Edge вторият най-използван браузър в света, е фактът, че Microsoft го предлага като браузър по подразбиране в Windows 10. Новият Edge замества предишната версия на браузъра като приложение по подразбиране в операционната система, а самата Windows 10 е най-популярната десктоп платформа, което води до увеличаване на пазарния дял на Edge.

Microsoft предлага новия Edge както за ръчно изтегляне, така и като автоматична актуализация на устройства, работещи под управление на Windows 10.

Коментари по темата: „Chrome и Edge растат, Firefox е основната жертва”

добавете коментар...

 1. G

  Mozilla foundation няма нищо общо с Гуугъл и Майкрософт. Мозила енджина е уникален, не виждам смисъл да се отказват от браузъра си. Господата с празните приказки на майрософт за адопшън на кромиум енджина ще си останат с приказките. Кромиум проджекта имат още какво да стабилизират. За това в повечето линукс дистрибуции идва инсталиран именно той. Файърфокс е свобода, фаърфокс е символ на качество!

 2. Огненалисица

  Edge го инсталираха на сила и без да ме питат в winboze10 и ми посети някакъв сайт. Може би по този начин си вдигат процентите. Само Firefox ползвам от 2004 поне.

 3. Тото

  Firefox трябва да премине към Chromium, както направиха MS с техния Edge

 4. Мико

  Други забиват пироните във Firefox това са Microsoft и Google. Както се е доказало нещо ако не става с пари, то става с много пари. Повече от ясно е у когото са големите пари той пичели играта.

 5. Пешо

  Файърфокс сами си копаят гроба. Макар че са си дупе и гащи с Гугъл щеше да е добре да има алтернатива, но с последния Stable за Android и там си забиват пироните.

Коментар