Покачват се заплатите на чуждите програмисти в САЩ

Средната заплата на чуждестранните програмисти в ИТ корпорациите на САЩ расте бързо
(снимка: CC0 Public Domain)

Значително увеличение на средната заплата на ИТ специалистите, включително програмисти, пристигнали в САЩ от чужбина с работна виза H-1B, се наблюдава в американските компании. Това е факт в много от световно известните фирми, сочи публикация по темата на Dice.

Така например, през октомври 2019 г. средната заплата на чуждите програмисти в Google, Microsoft и Apple е била съответно $138 хил., $125 хил. и $120,3 хил. В края на юли 2020 г. средните заплати в същите компании вече са $142 хил, $143,5 хил. и $168 хил. Най-голям ръст е регистриран в Apple, а най-малък – в Google.

Споменатите възнаграждения са забележимо по-високи, в сравнение със средната заплата на технологичен специалист, която е в размер на $94 хил. през първата половина на 2020 г.

В същото време средните заплати на чуждестранните специалисти в САЩ, като цяло, сега са на нивото на заплатите на разработчиците на софтуер в големите ИТ компании. Например, софтуерен инженер от първо ниво получава $155 800 в Microsoft, $167 800 в Apple и $180 600 в Google.

Кариера в ИТ сферата – и в частност програмирането – е желана от все повече млади хора. Освен това се наблюдава и преквалификация на кадри от други професии в софтуерни инженери. Този процес е улеснен от достъпни курсове по програмиране, включително безплатни онлайн курсове по Java, каквито предлага един от водещите обучителни центрове у нас.

Какво е H-1B виза

H-1B е вид американска виза, която позволява на граждани на друга държава да останат в САЩ. Този тип виза се издава на чуждестранни специалисти с висше образование, предимно ИТ специалисти, и им позволява не само да живеят, но и да работят в Съединените щати.

H-1B не се счита за имигрантска виза. В същото време чуждестранните граждани, които я получават, имат право да купуват недвижими имоти в САЩ и да кандидатстват за постоянно пребиваване в страната.

За да има право на H-1B, кандидатът трябва да притежава диплома за бакалавърска степен. Всяка година САЩ издават до 65 000 H-1B визи на специалисти, като 20 000 визи могат да бъдат получени и от притежатели на магистърска степен. Получавайки такава виза, чуждестранните граждани могат да заемат различни длъжности в американски компании в продължение на шест години.

ИТ гигантите често наемат чуждестранни специалисти от различни индустрии, които идват в САЩ с H-1B виза, като разчитат на консултантски компании. По данни на Министерството на труда на САЩ, използвайки този подход, Apple е привлякла 2274 служители с H-1B визи, а Google – 889 специалисти.

Мерките на Тръмп срещу интересите на ИТ компаниите

H-1B визи се издават на чуждестранни специалисти в САЩ в продължение на много години, но сегашният президент Доналд Тръмп, който стана държавен глава на 8 ноември 2016 г., реши да промени фундаментално тази практика. Целта му бе да привлече вниманието на големите компании към американските специалисти.

На 10 ноември 2016 г. Тръмп обяви плановете си да увеличи разходите за получаване на H-1B виза, което според него би трябвало да намали значително потока от кандидати. През май 2019 г. влязоха нови ограничения за броя на чужденците, желаещи да влязат в САЩ с виза H-1B, в резултат на което кандидатите за такива визи започнаха да получават по-често откази.

Според анализатори, усилията на Тръмп да „върне на американците работните места” започнаха да се отплащат с експлозивния ръст на отхвърлянията на кандидати за H-1B визи.

Борбата на Тръмп срещу влизането на чуждестранни специалисти в Съединените щати достигна своя апогей в края на юни 2020 г. Той напълно прекрати издаването на работни визи поне до края на 2020 г. и тази ограничителна мярка може да бъде удължена до края на 2021 г.

Забраната на Тръмп не засяга специалистите, които вече са получили виза и са в САЩ. Държавният глава отново обясни решението си с желанието да осигури по-добри условия за заетост на американците.

Все още не е известно как новата забрана ще се отрази върху заплатите на чуждестранните специалисти в американските ИТ компании. Amazon нарече новите визови ограничения „недалновидни”. Според компанията, „забраната висококвалифицирани специалисти да влизат в страната и да подпомагат икономическото възстановяване заплашва глобалната конкурентоспособност на Америка”.

Коментари по темата: „Покачват се заплатите на чуждите програмисти в САЩ”

добавете коментар...

  1. фофуфен

    А на тъпира Фофу качва ли се заплатата? А, забравих, с осми клас може да бачка само като сервитьорка в някоя долнопробна сезонна кръчма. ;)))

  2. Димитър Иванов

    До – Минко:
    Да, има развити държави, където тези големи и куп средни компании имат офиси, но сигурно в 95% от държавите по света тези интиресни компании нямат офиси, които наемат висококвалифицирани служители.
    В повечето държави ако въобще има някаква представителство, става дума за някакво основно ниво на съпорт, а не за висококвалифицирани служители. Така, че това засяга доста хора, които имат желание и амбиция, както и умения да работят в такива компании.
    Интересното е, че преди се считаше за предимство и златна възможност държави като САЩ да “крадат / използват” умове, но сега нещата се обръщат и то от вътре, от самите тях.

  3. Минко

    *****************

    За Американски компании не е задължително с тези визи. Такива големи ИТ компании гиганти имат клонове и офиси в други държави. Който иска почти навсякъде може да работи за тези компании. Като се тегли чертата на данъци и разходи на живот всичко се компенсира и спада към средно ниво на заплащане.

    Истински големите пари са в разните мениджъри, директори другото технически персонал. В Америка са умни хората учат MBA, мениджънти финанси и управление, а други техничари внос от държави с нисък стандарт на живот да бачкат ама много яко.

Коментар