Fujitsu инсталира топ суперкомпютър в Германия

Изследователите от университета в Регенсбург се сдобиха с най-мощната суперкомпютърна технология
(снимка: Fujitsu)

Изследователи от Университета в Регенсбург, Германия, разширяват своите проучвания за произхода на Вселената с помощта на новия суперкомпютър Fujitsu PRIMEHPC FX700, базиран на процесор Fujitsu A64FX ARM.

Университетският проект QPACE4 (QCD Parallel Computing Engine 4) вече може да достигне до нови познания, използвайки суперкомпютър с технология, разработена от Fujitsu за Fugaku, наскоро обявен за най-бързата изчислителна машина в света в класацията TOP500.

Инсталирането на QPACE4 прави Университета в Регенсбург първия потребител в Европа на Fujitsu PRIMEHPC FX700 с процесори A64FX. Те са съвместими с Armv8.2-A SVE, новата „instruction set” архитектура за високопроизводителни сървъри, които са особено енергийно-ефективни.

Учените от Университета в Регенсбург използват значителното увеличение на изчислителните способности за числени симулации при изследванията на квантовата хромодинамика (QCD). Тези проучвания имат за цел да разберат по-добре елементарните частици, включително вътрешната структура на протона, и в крайна сметка да определят състоянието на Вселената веднага след Големия взрив. Суперкомпютърът ще бъде използван от университета и в сферата на биоинформатиката с акцент върху изследването на рака и имунологията.

QPACE4 е четвъртият суперкомпютър в рамките на програмата SFB/TRR-55, финансирана от Немската изследователска фондация DFG. Той използва същия процесор като суперкомпютъра Fugaku, съвместно разработен от Fujitsu и Центъра за изчислителни науки RIKEN4 в Кобе, Япония.

Процесорът A64FX включва и скалируеми векторни разширения (Scalable Vector Extensions (SVEs)). Той е разработен за приложения за високопроизводителни изчисления (HPC) – ускорява сложните изчисления, като позволява една и съща математическа операция да се извърши паралелно върху големи количества данни.

В допълнение, процесорът е свързан с изключително бърза основна памет HBM2, която за повечето приложения е толкова важна, колкото изчислителната, осигурявайки високо балансирано съотношение на изчислителна мощност, скорост на обмен и мрежова честота и избягване на проблеми с производителността.

Друга важна разлика е, че изчислителната мощност на системата на Fujitsu не е базирана на графични карти. Това доста улеснява програмирането. Особено в случай на масивна паралелизация, което е от съществено значение при т.нар. „Grand Challenge” приложения.

Университетът Регенсбург и Fujitsu поддържат от години тясно партньорство в сферата на суперкомпютрите и високопроизводителните изчисления. През 2016 г. университетът заедно с този във Вупертал станаха собственици на суперкомпютъра Fujitsu QPACE3 – инсталиран в Суперкомпютърния център в Юлих (JSC), близо до Кьолн.

Коментари по темата: „Fujitsu инсталира топ суперкомпютър в Германия”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    В Квантова ХромоДинамика аналогът на ел. заряд се нарича цвят

    цветан цветанов – заряд елзарядов

  2. Anonymous

    теорията на силното ядрено взаимодействие между кварки и глуони, фундаменталните частици, съставящи адрони като протони, неутрони и пиони.

  3. Anonymous

    CERN Says the Higgs Boson Did Something Unexpected

  4. Anonymous

    мощност на Fujitsu не е базирана на графични карти.

  5. Anonymous

    една и съща математическа операция да се извърши паралелно върху големи количества данни.

  6. Anonymous

    биоинформатиката

  7. Anonymous

    instruction set” архитектура за високопроизводителни сървъри, които са особено енергийно-ефективни

  8. Anonymous

    масивна паралелизация за Grand Challenge” приложения

  9. Anonymous

    след Големия взpив.

    Взpив създаде fujitsu(cмях)

  10. Anonymous

    квантовата хромодинамика

Коментар