Huawei може да започне от „нулата” – с 45-нм чипове

Huawei вече работи по изграждане на собствени мощности за производство на чипове
(снимка: Huawei)

Китайският технологичен гигант Huawei е в трудно положение. Не само, че беше оставен без достъп до услугите на Google, но и неговият партньор TSMC не може да произвежда Kirin SoC, поради американските санкции.

Разбира се, Huawei вече използва чиповете на MediaTek и ще продължи да го прави и в бъдеще в още по-големи мащаби. Същевременно, компанията ще се стреми да усвои производството на полупроводникови продукти, за да замени вноса със собствени решения. Huawei ще трябва обаче да започне отдалеч, от „нулата”.

Ю Ченгдонг, генерален директор на подразделението за потребителските продукти на Huawei, заяви, цитиран от Gizchina, че компанията възнамерява да започне самостоятелно производство на чипове.

Амбициозният проект на Huawei е получил името Tashan Project. Планът предвижда компанията да пристъпи към производство на чипове от „самото дъно” – по 45-нанометрова технология!

За сравнение, Intel използва 45-нм процес от 2010 г., след което премина на 32 нанометра. Ако говорим за мобилни SoC, от по-известните решения по 45 нанометра е произведен чипът TI OMAP 4460.

Huawei вече си партнира с редица компании, за да изгради първата си производствена линия за чипове, без да използва американско оборудване. Според графика, тя ще бъде готова до края на тази година. Компанията проучва също възможността да изгради линия за производство на 28-нм продукти.

Това е много сложна технологична област и все още е трудно да се прогнозира кога Huawei ще може да произвежда собствени мобилни платформи, използвайки конкурентни технологии. Но когато това се случи, Huawei ще стане много по-силна и независима компания.

Коментари по темата: „Huawei може да започне от „нулата” – с 45-нм чипове”

добавете коментар...

  1. Димитър Иванов

    Да, лошо няма да се конкурират и да падат цените и да се вдига качеството. Относно следенето – да, и аз предпочитам да ме следят американците, отколкото китайците, но още повече предпочитам да ме следят европейците. Така, че да вземат и в Европа да се правят такива технологии, защото иначе зле за стария континент.

  2. ха

    Дано да започнат да произвеждат и различни чипове за масовия пазар, че да се повиши конкуренцията и там да почнат да падат цените…

  3. Huawei fan

    То че никой не е умрял да те следи е ясно. Задай си въпроса: С какво е по-добро, с цена, с характеристики или само за да се хвалим пред колегите?

  4. Anonymous

    Нали платиха рекета на qualcomm 1,8млрд и нов договор.

  5. Унуфрий

    Ще си купувам телефон скоро. Пред избора да ме следят американци или китайци избирам американците и нищо от тая комунистическа зла сила не искам да използвам.

Коментар