Toyota разработва батерия за електромобили с 1000 км пробег

Съвместен екип на Toyota и Университета в Киото разработва флуоро-йонна батерия
(снимка: Kyoto University)

Цената и плътността на съхранение на заряда в литиево-йонните батерии са ограничаващи фактори за разпространението на електрическите превозни средства. Ето защо създаването на нови видове тягови батерии е предизвикателство за много изследователски екипи. Toyota, например, финансира разработката на иновативни батерии за 1000 км пробег с едно зареждане.

Според публикация на Nikkei Asian Review, екип от изследователи от Университета в Киото и експерти от Toyota Motor работи по създаване на флуор-йонни батерии, които ще осигурят седем пъти по-голяма плътност на съхранение от сегашните литиево-йонни батерии.

Анодът в тези батерии се състои от флуорни, медни и кобалтови съединения, а катодът е предимно от лантан. Новите батерии използват твърд електролит, което е по-удобно от гледна точка на пожарната безопасност при използването им в транспорта.

Твърди се, че флуор-йонните батерии (FIB) ще позволят на електрическите превозни средства да изминават до 1000 км без презареждане. Скептиците обаче изтъкват факта, че ранните прототипи на такива батерии демонстрират оптимална работа само при достатъчно висока работна температура на електролита.

От друга страна, изследователите вече са доказали, че FIB батериите могат да работят добре и при стайна температура на електролита. Въпросът е колко ефективни ще бъдат тези батерии при отрицателни температури и дали ще трябва да се изразходва част от заряда за отопление на батериите.

Новият тип батерии могат да се използват за съхраняване на електрически заряд и в много други случаи – например, в битови източници на енергия и дори в мобилни устройства.

Трябва да се има предвид, че може да отнеме години от етапа на прототипиране до появата на серийни батерии. При литиево-йонните батерии този път бе изминат за шест години. В случая на флуор-йонните батерии, експертите очакват появата им на пазара не по-рано от следващото десетилетие.

Конкуренцията с чуждестранни изследователски екипи е още едно предизвикателство за японските специалисти. Не по-малки шансове да станат пионери в тази надпревара имат екипи от САЩ, Китай и Южна Корея.

Коментари по темата: „Toyota разработва батерия за електромобили с 1000 км пробег”

добавете коментар...

  1. Николай Колев

    Не думай:)))

Коментар