500 първокурсници вече се записаха в ТУ–Габрово

Записването в Техническия университет – Габрово ще продължи до средата на септември
(снимка: Технически университет – Габрово)

500 са първокурсниците, които се записаха след третото класиране за вход в Технически университет – Габрово, съобщиха от учебното заведение. През академичната 2020/21 година по т.нар. държавна поръчка се очаква да влязат близо 700 нови студенти, от които едва 45 от местата са за специалности в областта на социалните и стопанските науки.

От общо 17 бакалавърски специалности в задочна и редовна форма на обучение 6 са на 100% запълнени. 40% от местата за първокурсници са за задочно следване, където има единични незаети бройки, местата за платено обучение са 7%.

Традиционно силен интерес има към специалностите от електрофакултета, както и към инженерните професии, които са приоритетни за икономиката. Отчетлива е тенденцията за повече предпочитания към задочната форма на обучение.

„Тази година се откроява специалността „Технология на материалите и материалознание”, която е в списъка на професионалните направления и защитените специалности на Министерството на образованието и науката. Това, че студентите няма да заплащат такси за целия курс на обучението си, веднага се отрази на приема по тази специалност”, коментира заместник-ректорът по учебната дейност проф. д-р инж. Анатолий Александров.

Според него, има ясна тенденция за по-тясна връзка между избора на специалност и търсенето на кадри в пазара на труда.

„Предпочитаните специалности силно зависят от потребностите на бизнеса. В момента преговаряме с водещи компании, за да можем да се съобразим с техните нужди и с нашите възможности за прием – съобщи проф. Александров. – Бизнес ориентираното обучение в Технически университет – Габрово провокира интереса към висше образование на хора над 30-годишна възраст. Голяма част от тези студенти вече са се реализирали професионално и за тях обучението не е самоцел, а осъзната потребност”, каза зам.-ректорът.

Има ясна тенденция за по-тясна връзка между избора на специалност и търсенето на кадри в пазара на труда, казва Анатолий Александров, зам.-ректор на Технически университет – Габрово
(снимка: Технически университет – Габрово)

По думите му, има известно изоставане в цялостния процес на прием и записване, което се дължи на ситуацията около Ковид-19 и наложените противоепидемични ограничения. За разлика от други години, в организацията на кандидатстудентската кампания се разчита предимно на електронната комуникация, вместо на личните срещи и контакти.

Записването в Техническия университет ще продължи до средата на септември, тъй като една част от сегашните зрелостници ще се явят на държавни изпити през сесията август-септември. Информация за специалностите и всички необходими документи за кандидат-студентите е публикувана на уебсайта на ТУ – Габрово – секция Прием.

Коментари по темата: „500 първокурсници вече се записаха в ТУ–Габрово”

добавете коментар...

  1. Стеф

    През 1964 г. е създаден този университет. Вярно, че са много. Но точно този да коментирате…

  2. Стеф

    През 1964 г. е създаден този университет. Вярно, че са много. Но точи този да коментирате…

  3. щ

    Защо има университети в села и паланки? Университетите трябва да са в градове с над 300 хиляди човека. И определено трябва да са 10 пъти по-малко, отколкото сега. Вече всеки неграмотен двойкар може да запише нещо си и даже да го изкара в тия измислени университети.

Коментар