Intel обяви 40-терафлопов графичен процесор Xe-HP

Главният архитект на Intel Раджа Кодури показва новия графичен процесор Xe-HP
(снимка: Intel)

Intel впечатли аудиторията на „Деня на архитектурата 2020” вчера с анонса на линията графични ускорители Xe-HP. Това е чудовищен GPU с до 16 384 ядра и производителност над 40 терафлопа (TFLOPS).

Xe-HP не е насочен към потребителския сегмент, а към центровете за данни и като такъв се сравнява с решения от рода на Nvidia A100 или предстоящия да излезе на пазара ускорител AMD Radeon Instinct Mi100.

Какво прави новият GPU на Intel толкова специален? Ускорителите от линията Xe-HP ще се предлагат в три версии: с един, два и четири чипа. Самата Intel нарича чиповете „плочки” (tiles). Тоест, Xe-HP е мулти-чип решение, като съвременните настолни и сървърни AMD процесори.

Всеки чип съдържа 512 изпълнителни блока с по 4096 ядра. Съответно решението от най-висок клас в линията има 16 384 ядра!

Ускорителят от най-висок клас с четири чипа и тактова честота 1,3GHz достига невероятната производителност от 42 TFLOPS (FP32)! За сравнение, Nvidia A100 с 54 милиарда транзистора има производителност от „само” 19,5 TFLOPS.

Новият Xe-HP ще се доставя в 3 версии – с един, два и четири чипа
(снимка: Intel)

Производителността в TFLOPS се изчислява по проста формула: тактовата честота в MHz се умножава по броя на ядрата в чипа и по броя на обработените инструкции на такт, след което резултатът се умножава по 106. Тоест, при изчислението не се отчитат многобройните архитектурни особености, но тези сухи числа не винаги са необходими.

По време на презентацията Intel показа на какво е способен нейният продукт. Xe-HP обработва 10 потока HEVC 4K 60fps видео в реално време само с един чип. В същото време компанията обещава перфектна мащабируемост – версията на Xe-HP от най-висок клас ще може да се справи с 40 потока!

Коментар