Брожение в САЩ срещу забраната на WeChat

Американският бизнес иска от Белия дом да отмени забраната за работа с WeChat
(снимка: WeChat / Twitter)

Големи американски компании, които правят бизнес с Китай, публично се обявиха срещу обявената от Доналд Тръмп забрана за работа с популярния китайски месинджър WeChat, собственост на Tencent Holdings Ltd.

Тази седмица представители на Apple, Ford, Goldman Sachs, Intel, Morgan Slidan, Procter & Gamble, United Parcel Service Inc. и други компании участваха във видеоконференция с Белия дом, в която говориха за потенциалното въздействие на забраната на WeChat върху техния бизнес.

Основното опасение на американския бизнес е, че забраната на WeChat може сериозно да отслаби позициите му във втората най-голяма икономика в света. По-рано Доналд Тръмп подписа указ, с който забранява всякакви транзакции, свързани с WeChat. Санкцията трябва да влезе в сила през септември.

Преди това много анализатори заявиха, че блокирането на WeChat може да повлияе негативно на продажбите на iPhone на китайския пазар. По-специално, Минг-Чи Куо заяви, че годишните доставки на iPhone може да намалеят с 25-30%, ако Apple бъде принудена да премахне WeChat от своите магазини за приложения по целия свят.

Коментар