SSD дисковете ще поевтинеят тази есен

SSD устройствата стават все по-популярни и достъпни като цена
(снимка: CC0 Public Domain)

Пазарът на флаш памети NAND регистрира спад в цените на едро – тенденция, която ще продължи и през четвъртото тримесечие, а това ще доведе неминуемо и до поевтиняване на SSD устройствата, сочат анализи.

„Въпреки традиционния пик на продажбите на потребителска електроника и очакваното пускане на нови iPhone от Apple през третото тримесечие на 2020 г., спадът в средната продажна цена на NAND флаш вероятно ще достигне 10%. Причината за това е излишъкът от запаси от чипове в складовете на доставчиците, който се формира на фона на пандемията”, се казва в доклад на DRAMeXchange.

Анализаторите прогнозират намаляване на цената на флаш паметта през четвъртото тримесечие на годината. „Тъй като доставчиците продължават да подобряват производствения процес за 128-слойни NAND флаш памети, излишъкът от складови запаси ще продължи да се увеличава през четвъртото тримесечие на годината, което ще доведе до още по-сериозно намаляване на стойността им”, коментират експертите.

Според източници на тайванското издание DigiTimes, през четвъртото тримесечие се очаква спад с до 10% в договорните цени за флаш памет. Тенденцията ще се запази и през първото тримесечие на 2021 г.

Micron и SK Hynix отчитат слабо търсене на чипове памет. Сидни Хю, анализатор от Deutsche Bank, отбелязва, че в началото на пандемията много корпоративни клиенти са се запасили с големи количества памет, поради опасения за недостиг в бъдеще. В резултат на това в момента се наблюдава слабо търсене на NAND флаш продукти.

Според експерти от DRAMeXchange, през четвъртото тримесечие на 2020 г. паметта може да поевтинее още повече – до 15%. За обикновения потребител това означава следното: колкото по-евтина е паметта от доставчиците, толкова по-евтини ще бъдат продуктите, базирани на нея. С други думи, през следващите месеци трябва да очакваме спад в цените на SSD устройствата.

В стремежа си да ограничат поевтиняването на паметта, производителите се опитаха да намалят обемите на производство. Но както показа практиката, тази мярка беше само временна. Освен това, поради пандемията от коронавирус, изчистването на запасите не беше лесно.

„През настоящото тримесечие складовете преляха. Следователно, намаляването на дооворните цени на паметта беше очевидна и неизбежна стъпка”, обясняват специалистите от DRAMeXchange.

Първите резултати от това вече се наблюдават, макар и само в САЩ. Един от най-популярните търговци на дребно, Newegg, предлага терабайтови SSD дискове за под 100 долара. Моделът Adata SU630 SSD 960GB може да бъде купен за 85 долара, а Team Group GX2 SSD 1TB се предлага за 90 долара.

По-бързите NVMe дискове са и по-скъпи, но не много. Така например, Western Digital Blue SN550 1TB се предлага за 105 долара, колкото струва и Adata XPG SX6000 Pro със същия капацитет.

Коментар