Учени: eлектромобилите ще облекчат здравната система

Повече електромобили – по-малко разходи за здравеопазване, убеждават учени
(снимка: CC0 Public Domain)

Преминаването към електрически превозни средства ще спести на САЩ десетки милиарди долари годишно за здравеопазване. Това твърди изследване на научен екип от Северозападния университет в Чикато.

Електрическите коли днес са скъпи играчки за повечето хора. Какъв ще е ефектът, ако те станат предпочитаното превозно средство? Мащабно изследване на американски учени установи, че масовото използване на електромобили ще пести на страната десетки милиарди долари всяка година.

Ясно е, че намаляването на броя на автомобилите с бензин и дизел на пътя ще направи въздуха по-чист и здравето на гражданите по-добро. Няма съмнение, че и двата фактора ще намалят тежестта върху бюджета за здравеопазване и ще предотвратят преждевременната смърт на много хора.

Досега не беше измерван ефектът от електромобилите в доларово изражение, поради сложността на изчислението и липсата на необходимия модел. Но изследователи от Северозападния университет (Еванстън, предградие на Чикаго), направиха пробив в тази област, за който съобщава New Atlas.

Използвайки математически модел за динамиката на изменението на климата и отворени данни за здравето на гражданите, информация за автомобилите с двигатели с вътрешно горене в САЩ през 2014 г. и статистики като социалната цена на въглерода и средната цена на човешкия живот, учените изчислиха потенциалните спестявания от прехода към електромобили.

Ако през 2014 г. автопаркът от американски автомобили е заменен на 25% с електрически превозни средства, тогава годишните спестявания на разходите за здравеопазване биха били 17 милиарда долара. Ако броят на електрическите превозни средства достигне 75% от автопарка, годишните спестявания ще се увеличат до 70 милиарда долара, а броят на спасените животи от преждевременна смърт би възлизал на стотици хиляди годишно.

Тези цифри не са случайни и имат голяма стойност, казват изследователите. Изводите от изследването са надеждна отправна точка за политици и компании.

Коментари по темата: „Учени: eлектромобилите ще облекчат здравната система”

добавете коментар...

  1. ха

    По-малко разходи за здравеопазване, значат по-малко приходи за фармацевтичните компании и по-голяма тежест на пенсионната система. В САЩ на хората се гледа само като на пионки, какъвто е и Фофу.

Коментар