$50 млрд. в криптовалута изтекли от Китай за година

Криптовалутата позволява заобикаляне на бариери от гражданите на Китай
(снимка: CC0 Public Domain)

Криптовалута за десетки милиарди долари е изтеглена от Китай през последната година, което изглежда като изтичане на капитали чрез заобикаляне на държавните забрани, разкри проучване на Chainalysis.

50 милиарда долара са прехвърлени от портфейли с криптовалути в Източна Азия, основно китайски, в портфейли в други страни, сочи докладът на компанията, специализирана в анализ на финансовите потоци.

Анализаторите не твърдят със сигурност, че цялата тази сума е изтичане на капитал от страната. Но за китайските граждани действа ограничение за закупуване на валута в размер не повече от 50 хиляди долара годишно, а криптовалутата се превърна във вратичка, която помага да се преодолее тази бариера.

Значителна част от средствата, в размер на над 18 милиарда долара, са изтеглени от Китай в стейбълкойн Tether. Стейбълкойн е криптовалута, която е частично или изцяло поддържана от конвенционални валути или други активи. Tether, в частност, се подкрепя от щатския долар и интересът към нея остана висок дори на фона на скандал с предполагаемо укриване на загуби от борсата, която я търгуваше.

Анализаторите от Chainalysis са склонни да интерпретират забелязаното движение на криптовалута от Китай към чуждестранни портфейли като желание на местните граждани да прехвърлят към криптоборсите свежи пари, добити в условията на нестабилност на основните валути и икономиката.

Но те също така не изключват ефект на изтичане на капитал. Във всеки случай властите на Китай и други страни са жизнено заинтересовани да контролират подобни потоци, дори с наказателно преследване на нарушителите.

Коментари по темата: „$50 млрд. в криптовалута изтекли от Китай за година”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Портфеилите имали страни

    Страните имали портфеили

  2. Anonymous

    портфейли в други страни

Коментар