Теленор събрал 7 тона e-отпадъци през 2019 г.

1 945 кг мобилни телефони за рециклиране е събрал Теленор през миналата година
(снимка: CC0 Public Domain)

Теленор съобщи, че е предал за рециклиране двойно по-голямо количество отпадъци от потребителска електроника през 2019 г., в сравнение с предходната година. Това става ясно от новото издание на ежегодния Доклад за устойчиво развитие на компанията.

Предадените през миналата година електронни отпадъци, които включват мобилни телефони, аксесоари, компютърна периферия, батерии и други, имат общ обем от над 7 тона.

През 2019 г. Теленор е събрал 1 945 кг мобилни телефони за рециклиране, 729 кг обикновени батерии, 640 кг батерии от мобилни телефони и 3 709 кг аксесоари и компютърна периферия, които представляват опасен отпадък и ще бъдат рециклирани.

Отпадъците са събрани от магазините на Теленор в цялата страна, както и от офисите на компанията.

Операторът отбелязва ръст от 128% на броя предадени мобилни устройства по условията на услугата „Върни и вземи” за периода от 16 октомври  до 31 декември 2019 г., спрямо същия период в предходната година. Чрез нея клиентите могат да върнат старите си устройства и да получат ваучер за отстъпка при покупка на продукти от Теленор.

Компанията работи с партньори в сферата на рециклирането, които гарантират, че всяка част от старите устройства се използва оптимално, за да остане в употреба, вместо да бъде изхвърлена.

Коментари по темата: „Теленор събрал 7 тона e-отпадъци през 2019 г.”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Правете евтини телефони, които да се ползват минимум по 10 години. Всяка част от тях да се заменя, поправя и рециклира. Напишете статия за Fairphone чиято инициатива е именно това.

  2. Anonymous

    Да, сигурно като ги продават и пробутват в разните промоции и рекламни кампании. В Индия и Африка няма да се учудя също да ги продават като нови телефоните от иначе така наречения електронен боклук.

Коментар