Обявиха нов рекорд за интернет по оптика

Скоростта на интернет е поле за постоянни експерименти от научните екипи
(снимка: CC0 Public Domain)

Изследователи поставиха нов рекорд в скоростта за пренос на данни по интернет – 178 терабита в секунда (Tbps). Експериментът е извършен по съществуваща инсталация от оптични кабели.

В момента по-голяма част от инфраструктурата е в състояние да осигури честотна лента до 4,5 THz, а някои нови технологии я увеличават до 9 THz. Инженери от KDDI Research, University College London и Xtera са разработили нови технологии, които ускоряват предаването на данни през оптична мрежа, увеличавайки честотната лента до 16,8 THz.

Комбинация от сигнали, които променят яркостта, фазата и поляризацията на вълните, позволява предаване на повече информация без смущения. Хибридната система съчетава различни съществуващи технологии за усилване на сигналите.

Тъй като се използва съществуващата оптична инсталация, внедряването на технологията ще бъде сравнително по-просто и по-евтино, в сравнение с други експериментални разработки в тази област. Тоест, на теория е достатъчно да бъдат надградени усилвателите, без да се сменят кабелите.

Но скорост от стотици терабити в секунда е немислима за крайните потребители в близка перспектива. В момента най-високата налична скорост в Япония е 10 Gbps. Дори интернет връзката, разработена от Мрежата за енергийни науки на САЩ, достига „само” 400 Gbps.

Коментари по темата: „Обявиха нов рекорд за интернет по оптика”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    сигнали, които променят
    яркостта,
    фазата
    поляризацията на вълните,
    позволява предаване на повече информация без смущения

  2. Гаргамел

    Ужас, няма да има бърз интернет. С тия 10 гигабита за никъде не сме, егати мизерията!

Коментар