Подобрена поддръжка на Linux и в старите версии на Windows 10

Подсистемата WSL осигурява пълноценна работа с Linux приложения в Windows 10
(екранна снимка: Microsoft)

Microsoft пусна кумулативна актуализация за операционната система Windows 10, която не само коригира различни грешки и недостатъци, но добавя и пълноценна поддръжка на Linux приложения.

Обновлението с номер KB4566116 интегрира в Windows 10 версии 1903 и 1909 една от характеристиките на голямата актуализация Windows 10 May 2020 Update (версия 2004). Това е новата подсистема на Windows за Linux – WSL2 (Windows Subsytem for Linux).

WSL2 позволява на потребителите на Windows 10 да стартират Linux приложения с графичен интерфейс и хардуерно GPU ускорение, припомня тематичният уебсайт Windows Latest.

Поддръжката на Linux приложения в Windows 10 се появи още с първото поколение WSL, но подсистемата работеше избирателно и бавно. WSL2 идва с пълноценна поддръжка на Linux приложения с графичен интерфейс (например, могат да се пуснат две версии на Firefox – за Windows и Linux) и GPU ускорение.

Подсистемата WSL2 вече е част от Windows 10, но не се включва автоматично. Потребителите трябва да я активират самостоятелно от центъра за обновяване на Windows.

Ъпдейтът KB4566116 отстранява и редица досадни проблеми, които изпитваха потребителите на Windows 10, включително грешка при затваряне на страницата с настройки, невъзможност за отключване на устройства, проблеми със сензорни екрани, препълване на твърдия диск и бавно стартиране на приложения.

Коментари по темата: „Подобрена поддръжка на Linux и в старите версии на Windows 10”

добавете коментар...

  1. Анон

    Кой знае изобщо не ми се хаби енергия с такива индивиди.Ти му обясняваш ,че всеки сам си избира кое би му свършило повече работа пък то пак си знае неговата.

  2. Черртъ299

    Къде са Линукс хейтърите???

Коментар