САЩ дават заден за санкциите срещу WeChat

Белият дом обмисля сценарии за облекчаване на забраните за работа с WeChat
(снимка: WeChat)

Изключително популярното в Китай приложение за комуникации WeChat, което обединява множество платформи, беше забранено от администрацията на Доналд Тръмп заедно с TikTok. Но сега кампанията срещу WeChat изглежда поема в неочаквана посока.

Докато TikTok е просто едно приложение за забавление с кратки видеа, WeChat има много по-широко предназначение – с него са обвързани редица услуги в Китай, включително плащания.

Според анкета, на която се позовава Блумбърг, почти всички китайци биха предпочели да изоставят своите iPhone устройства вместо да се откажат от WeChat. Неслучайно анализаторите прогнозират огромен спад в продажбите на Apple в Китай, ако смартфоните на компанията бъдат лишени от WeChat.

Отчитайки това, администрацията на президента на САЩ търси компромисно решение, което ще позволи на американските компании, включително Apple, да работят с WeChat в Китай, въпреки забраната, подписана от Тръмп.

В момента чиновниците в Белия дом обмислят начини за излизане от ситуацията, включително под формата на частична забрана на WeChat. Това означава, че потребителите на WeChat в САЩ ще търпят сериозни ограничения – например, да не получават актуализации, но това няма да важи за клиентите на американския бизнес в Китай. Така Apple няма да пострада много.

Коментар