Сравнят Nvidia по значимост с Apple, Intel и Microsoft

Хардуерът на Nvidia е силно търсен от производителите на оборудване за дейта центрове
(снимка: Nvidia)

Nvidia може да има доминираща роля в технологиите за дейта центрове. Толкова значима, колкото е Apple за индустрията на смартфоните, твърди анализаторът Марк Липакис от инвестиционната компания Jefferies.

Оптимистичният коментар за американския производител на GPU дойде след като Nvidia отчете тримесечни резултати и прогнози, които надвишават оценките на анализаторите. Данните сочат, че бизнесът на Nvidia с решения за центрове за данни за първи път е по-голям от приходите на подразделението за геймърски продукти, отбелязва Market Watch.

Скокът на приходите се дължи на факта, че отчетът включва резултатите на израелската компания Mellanox Technologies, която Nvidia придоби за 6,9 милиарда долара. През април 2020 г. компанията приключи придобиването, а за изминалото второ тримесечие Mellanox генерира близо една трета от приходите на Nvidia в бизнеса с центрове за данни.

Говорейки за Nvidia, Марк Липатис не само я сравнява с Apple, но също така казва, че потенциалът на компанията в технологиите за центрове за данни е съпоставим с приноса на Microsoft и Intel за компютърната индустрия. Графичните процесори на Nvidia са много търсени от производителите на оборудване за дейта центрове и работят на собствена софтуерна платформа CUDA.

„Вярваме, че [Nvidia] ще продължи да удивлява с резултати над пазарните прогнози. Няма да се изненадаме, ако Nvidia сключи нови M&A сделки, за да разшири възможностите си на пазара на центрове за данни”, казва Липатис.

Междувременно анализаторът Матю Рамзи от Cowen предположи, че силният продуктов цикъл на Nvidia в сегмента на центровете за данни ще продължи през настоящата и следващите фискални години. Mellanox, която вече е напълно интегрирана с Nvidia, също ще има положително въздействие.

Коментар