Миниатюрен робот се изявява като хирург

Необичайният хирургически робот е много малък и лек, но изключително прецизен
(снимка: Harvard University)

Инженери от Харвард и Sony създадоха миниатюрен робот, който е в състояние да извършва сложни операции на очите. Разработчиците са били вдъхновени от изкуството на оригами.

В последните няколко години хирургическите роботи намират своето място в операционните зали и освен че помагат на хирурзите и лекарите, те могат да бъдат контролирани дистанционно, което допринася за популяризиране на т.нар. „телехирургия”.

Но обикновено роботите-хирурзи са скъпи и много големи, така че понякога могат да заемат цяла стая. Иновативната разработка на Харвард и Sony представлява интересна алтернатива.

Миниатюрният робот-хирург има нищожни размери и тежи не повече от монета. Той вече е тестван при операции (все още не върху хора), включително в много сложна операция за канюлиране на вена на ретината, което доказва широките му възможности и невероятна точност.

Както се очаква от подобен медицински уред, лекарите могат да контролират робота дистанционно, става ясно от публикация за иновативната разработка на Харвард в TechXplore.

За да създадат робот с толкова малък размер, изследователите са използвали специална Pop-Up MEMS технология, която се състои в наслояване на материали един върху друг и последващото им свързване. Накрая се изрязват с лазер по специфичен шаблон, който позволява на желаната триизмерна форма да „плава” като в детска книжка с картинки.

Този метод значително опростява производството не само на подобни роботизирани конструкции, но и на други структури, които обикновено се правят ръчно.

Коментар