Бавенето на Intel подкопава суперкомпютърната мощ на САЩ

Intel все още не е усвоил 7-нм технология и бави плановете на САЩ за най-бързия суперкомпютър
(снимка: CC0 Public Domain)

САЩ зависят силно от Intel в амбициите си да пуснат първия суперкомпютър, способен да прескочи бариерата от 1 екзафлоп за изчислителна производителност. Системата Aurora би трябвало да извършва 10 на степен 18 операции с плаваща запетая в секунда.

Суперкомпютър с това име трябваше да използва изчислителните ускорители Intel Ponte Vecchio, но пускането на Aurora през 2021 година е под въпрос, поради забавяне в развитието на 7-нанометровата технология за чипове. Участниците в проекта обсъждат активно влиянието на Intel върху графика за изграждане и пускане на суперкомпютъра, пише Ню Йорк Таймс.

Intel призна наскоро, че срокът за производство за 7-нанометрови чипове на собствена поточна линия може да бъде изместен с шест или дванадесет месеца, но в случая с Ponte Vecchio, за да спази графика, компанията планира да възложи на външен изпълнител производството на един допълнителен компонент.

Все по-често представители Intel правят изявления, че ускорителите Ponte Vecchio ще се появят в началото на 2022 г. вместо в края на 2021 г. При изграждане на Aurora тези чипове ще играят важна роля за постигане на върхова производителност, така че всяко забавяне може да подкопае амбициите на САЩ за екзафлопов суперкомпютър.

Същевременно Япония и Китай напредват в суперкомпютърните разработки, така че проблемите на Intel могат само да влошат ситуацията за САЩ, коментират пазарните наблюдатели. От друга страна, ключови суперкомпютърни проекти напоследък разчитат на чипове от AMD, която също е американска компания, макар и без собствени заводи.

Коментари по темата: „Бавенето на Intel подкопава суперкомпютърната мощ на САЩ”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    да възложи на външен изпълнител производството на един допълнителен компонент.

  2. Облак завод

    ключови суперкомпютърни проекти разчитат на чипове от компания без собствени заводи.

  3. Anonymous

    pac man на 10^18 операции с плаваща запетая в секунда.

Коментар