Huawei насочва инвестиции в Русия след санкциите на САЩ

Някои политици искат Huawei да умре, но ние нямаме лоши чувства към САЩ, заяви Рен Женгфей
(снимка: Huawei)

Докато американските компании се борят с потенциални загуби от санкциите на САЩ срещу китайския телекомуникационен гигант Huawei, друга развиваща се световна сила може да се възползва от ситуацията.

„След като САЩ ни включиха в черния списък, прехвърлихме нашите инвестиции към Русия”, заяви основателят на Huawei Рен Женгфей, цитиран от South China Morning Post, по време на посещение във водещи китайски университети. Освен това компанията разширява руския си изследователски екип и увеличила заплатите на учените.

Huawei ще трябва да „остане на пътя на самоусъвършенстването и да се отвори”, за да оцелее, каза още Рен Женгфей. „Ако искате да сте наистина силни, трябва да се учите от всички, включително от враговете си”, заяви основателят на компанията.

Освен че инвестира повече в други страни, Huawei насочва своя фокус към облачния бизнес, съобщи през уикенда Файненшъл Таймс. Компанията все още има достъп до американски чипове, използвани в облачните решения, и затова поставя този свой бизнес наравно със смартфоните и телекомуникационното оборудване.

Базираната в Шенжен компания се превърна в пионка в търговската война между САЩ и Китай и е изправена пред ситуация на живот или смърт с последния ход на Вашингтон за затягане на достъпа на Huawei до американски технологии за чипове.

На среща в източнокитайския град Кингдао през уикенда шефът на подразделението за потребителски бизнес Ричард Ю каза, че компанията „се опитва да намери начин да се справи със забраната на САЩ за чипове”.

Същевременно чипмейкъри, засегнати от санкциите, продължават да лобират пред администрацията на Доналд Тръмп за разхлабване на ограниченията. Американската Qualcomm, която счита Huawei за свой основен клиент, се опитва да получи одобрение за възобновяване на продажбите, а тайванската MediaTek кандидатства пред правителството на САЩ за лиценз, който ще ѝ позволи да продължи доставката на чипове за китайската компания.

И докато Рен Женгфей казва, че „някои американски политици искат Huawei да умре”, той повтори, че компанията няма лоши чувства към САЩ. „Независимо от всичко, ние никога няма да намразим Съединените щати. Това е само импулс на някои политици и не представлява американските компании, американските училища и американското общество”, каза мениджърът по повод санкциите.

Коментари по темата: „Huawei насочва инвестиции в Русия след санкциите на САЩ”

добавете коментар...

 1. фофуфен

  Ахаха тъпира не е сякаш “фалцетен” драскач ;)))
  Ти си толкова фалцетен,ч е като пръднеш не се чува даже “пуф” ;)))
  Фофич фалцетния тъпир ;)))

  АААХАХАХАХАХАХАХ

 2. Фофу

  В по-голямо очакване сте вие, дето не можете да се стърпите – очОвадно.

 3. ха

  Е значи хубаво съм направил, след като значи в такива теми ти си в непрестанно очакване някой да напише нещо, че да отговориш и ти.

 4. Фофу

  Ако не си забелязал да напомня, аз НИКОГА не се изказвам ПРЪВ за Русия. НАЛАГА МИ СЕ понякога, защото ми писва да гледам г_близачи и фалцетни възпявачи.

  Дано ти вляне в тиквата.

 5. Фофу

  Един от стадото не се сдържа.

 6. ха

  Споменаха думата “Русия”, а Фофу мълчи… Как си бе човек?

Коментар