Руски проект за електромобил остана без финансиране

Проектът за руски електромобил Zetta може да бъде прекратен
(снимка: Министерството на промишлеността и търговията на РФ)

Пускането на първия руски електрически автомобил Zetta е отложено поради липса на средства. Индустриалният фонд отказа да финансира проекта, съобщават медиите в страната.

Само преди месец шефът на Министерството на промишлеността и търговията Денис Мантуров обяви, че серийното производство на Zetta трябва да започне в Толиати в края на тази година. Към началото на август автомобилът бе преминал етапа на сертифициране на 70% и влизаше във фаза на експериментално-индустриален монтаж.

Пандемията от коронавирус обаче осуети плановете на компанията, поради което проектът изискваше допълнителни инвестиции от 100 милиона рубли. Тъй като банките отказаха да отпускат заеми по проекта, компанията поиска средства от Фонда за индустриално развитие.

Фондът обаче също отказа финансиране, като подчерта, че компанията се нуждае от частен инвеститор, който е готов да подкрепи Zetta (заедно с фонда). В този случай фондът е готов да преразгледа заявлението на компанията.

По-рано проектът за електромобил получи подкрепа от правителствените ведомства, припомнят руските източници. Денис Щуровски, генерален директор на Zetta, обяви, че 570 милиона рубли вече са изразходвани за разработване на машината, сглобяването на прототип и изграждане на производствена площадка.

Експертите смятат, че ако компанията не успее да произведе колата сама в рамките на една година, ще трябва да обяви фалит. В този случай това ще бъде вторият неуспешен опит за създаване на електрическа кола в Русия.

Педи десет години компанията ОНЕКСИМ на милиардера Михаил Прохоров се занимаваше с разработване на електрическа кола. През 2014 г. проектът „Е-мобил” беше прекратен.

Коментари по темата: „Руски проект за електромобил остана без финансиране”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Всичко има тука, но русофилите нещо не се показват и Фофу се укротил учудващо може и топлинен удар да е получил или липсата на русофили да не му се отразява добре.

  2. Anonymous

    Я протестър се появи тук, използвайки ситуацията. Удари и една дълга реч и запази най-важното за последното изречение.

  3. Боби Шилото

    Путинска държава, путинизацията е пълна, мутри, мафиози, бедни хора, пияници и ултра богати олигархически олигофреми това е великата Русь !!!

    Трябва да се пазим от руските бизнес мутри дето пръскат пари изкупуват наготово западните постижения и имоти от уж европейски държави.

    ПЛАН да се защитим от руската заразна мизерия и бизнес мутринска окупация.
    НАИСТИНА ДА има санкции и пълно ембарго за великата пропаднала Русия
    ДА СЕ ПОСТРОИ ВЕЛИКА ЕВРОПЕЙСКА СТЕНА ПО ГРАНИЦАТА

    Да се пазим нищо да нямаме общо с тях нито стоки нито пари от руски мутри инвеститори.
    Със закон да се забрани закупуването в България на имоти и земя от човекоподобни с руски произход.

    В България сме също застрашени и от Путинският аналог, който е несменяем и като другарят Путкин ще променя конституция, за да си осигури безсрочен доживотен мандат докато смъртта не ни раздели. Путьовци сме и българите да се дадем на един бивш бодигард на комунистически вожд да върти държавата ни.

  4. :o)

    Нещо днес ги няма няколкото рубладжии които пишат в тоя сайт и възхваляват
    великая расийска машьина и сторона 🙂

    пОскам сълза за нероденото отроче на ТАЛЯТИ 🙁

    Почему ребята не нашли денгъй? Давайте жить дружнА…

    Казал съм – в тая страна иновациите са Водка, Война, Враг… това е!

  5. Унуфрий

    Боже, колко мъка има на този свят… Дсли 570 млн рубли а нямат още 100 за започване…

  6. Anonymous

    Кой ще гради ел.станции през 100км за тоя смарт ?

  7. Anonymous

    Същата работа като николо(струва 15млрд$ на форсата).

  8. Булгар

    Айде сега някой луд фен да смее да похвали с нещо тази пропаднала държава Русия.
    Великият вожд Путин, защо не помогне в тази путинизарана държава?
    Дори и друг вожд да е на власт пак ще са зле тези примитивни мечкари и свине.

    Ще се правят на велики от Русия, ако не са другите държави и запада, за да развиват света и технологиите няма кой друг.

    Тези нещастни руски инженери нямат никакъв шанс освен, ако не отидат в западни цивилизовани държави.

  9. Фофу

    “проектът изискваше допълнителни инвестиции от 100 милиона рубли. ”

    Само яхтата на Абрамович струва 580 милиона ЕВРО. Той купува имоти и отбори из Европа и САЩ, по-бързо и в по-големи количества отколкото бабите арпаджик на борсата.

    Биха имали някаква далавера, но за тях това е твърде голяма играчка, дългосрочни инвестиции, разработки, проби, грешки, ще стигне ли до печалба, няма ли… Друго си е да ти дадат една диамантена мина или газово находище и греби пари, не с лопата , а със самосвала.

  10. Фонфон

    Още по-смешното и трагико-комично е че са пълни и червиви с толкова много пари руските олигарси и олигофрени чудят се за какви кораби, острови и безумно скъпи имения и дворци в Русия та и в Европско изкупуват тези долни свине.

    Къде е руската мечта виждаме само свинщини от тая путинизира и корумпирана държава обслужваща безсметно богатата олигархия която краде и граби и най-важното мърсува извън територията на Русия.

    В България само каква руска сган изкупува имоти по морето и си ги търпим.
    Всички руско говорящи бизнесмени са пълни утрепки и бандюги какво прави Европейския съюз вместо да ги изгони ги обслужва и ползва парите им.

    В подобни инженерни проекти няма далаверата и кражбата, която да тлъстите олигарси от които им текат пари от всички дупки.

  11. BG-EU

    Най-смешното е, че всичките руски проекти досега не са успели, но руснаците продължават да се напъват да правят конкуренция на Европа и САЩ. Барабар Петко с мъжете. 🙂 🙂

Коментар