Роботи заменят берачите на кокосови орехи в Индия

Роботът Амаран, изобретен от индийски учени, се катери по ствола на кокосовата палма
(снимка: YouTube)

Технологичният прогрес, съпроводен от разрушаване на вековната кастова система в Индия, доведе до сериозен проблем – местните жители не искат да берат кокосови орехи. Все повече млади хора предпочитат да учат в университет и след това да работят в офис, а не „на палмите”.

Учените от университета „Амрита Вишва Видяпитам” предлагат решение на проблема с недостига на „кокосов персонал”. Екипът е създал робот за катерене по дървета, който може сам да бере кокосовите орехи. След три годи разработка вече е готов усъвършенстваният прототип на робота, наречен Амаран.

За да започне да събира кокосови орехи, Амаран все още се нуждае от малко помощ. Частите на робота трябва да бъдат сглобени около основата на палмата – процес, който отнема на учените около 15 минути. След като всички части бъдат свързани, Амаран, използвайки осемте си гумени колела, обърнати навътре, може да се катери по палмата.

Операторът насочва безжично движенията на робота, като използва специален джойстик или приложение за телефон. Това е необходимо, за да се премества Амаран около ствола на палмата.

Веднага след като роботът достигне кокосовите орехи, специалният му нокът се изважда и фиксира в основата на купа от зрели орехи. С помощта на циркуляр Амаран отрязва основата на клоните и кокосовите орехи падат на земята.

В полеви изпитания, проведени във ферма за кокосови орехи, роботът успешно се катери по дървета с височина до 15,2 метра с наклон на ствола до 30 градуса. Създателите на робота признават, че човекът работи много по-бързо, но Амаран компенсира това предимство с факта, че може да бере кокосови орехи по-продължително време без почивка.

Коментари по темата: „Роботи заменят берачите на кокосови орехи в Индия”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Като дойдат в България индийците нашите ИТ и софтуерни компании ще бедстват и няма да устоят на конкуренцията.

  2. ха

    Между другото така наречените от “:o)” комунистически конструктори всъщност са много добра идея, която е била (открита и) патентована (на запад) някъде скоро след началото на 1900 година. Много силен подход за направата на механични конструкции от деца. Можеше да е още в употреба, ако тенденциите младите да учат механични конструкции не беше убита през тези 30 години… Сега само на безполезни визуални атракции се набляга, като за това си има LEGO (съществуващо и ползвано (крадено) и по соца, макар не под някакъв бранд).

    Между другото разработките винаги започват с конструктори и тиксо, заедно със специфичните детайли които трябва да се изработят. Но също така не се прави от подобна разработка промоционално видео, както са направили тези индийци. Вероятно са искали просто да привлекат нови студенти и затова са го направили, но ето като се появи не където трябва как си работи против тях…

  3. ха

    Май нещо лъжат в статията. Роботът не бере сам кокосовите орехи, а просто се управлява дистанционно. Ако бяха направили един подемник със седалка и подобен циркуляр, който да държи седящият в седалката – тогава брането ще става хем бързо, хем няма да е и най-малко уморително за берача.

  4. :o)

    Високо технологично решение…прилича на едни конкструктори комунистически с много дупки и винтчета от едно време… мани мани
    предполагам се продава за 10$ Което са много пари в МангалИндия

  5. unabomber

    Космическата нация. Страхотен робот. Най-много ми хареса тиксото което са използвали.

Коментар