Десетки милиони потребители още работят с Windows XP

Windows XP продължава да живее на милиони компютри по света
(снимка: Microsoft)

Въпреки усилията на Microsoft да убеди потребителите да използват актуалната ѝ операционна система, десетки милиони по света продължават да работят на компютри под управление на 19-годишната Windows XP.

Последни данни на компанията за уеб анализи Net Applications сочат, че Windows XP, излязла на пазара през 2001 година, все още е жива и се използва на милиони компютри, на десетки милиони.

Към края на август тази година близо 20-годишната операционна система е инсталирана на 1,26% от всички лаптопи и настолни компютри в света. Това е много повече от по-модерните Windows 8 (0,57%), ChromeOS (0,42%) и Windows Vista (0,12%).

Официалният „край” на Windows XP настъпи на 14 април 2014 г., когато Microsoft прекрати поддръжката на системата. Това означава, че платформата е без актуализации на сигурността повече от шест години.

Като се има предвид, че компютрите в света са повече от два милиарда, изводът е, че приблизително 25,2 милиона потребители продължават да работят с необезопасена опeрационна система Windows XP.

Междувременно, на 60% от компютрите е инсталирана Windows 10, което е значително увеличение от малко над 50% преди 21 месеца. Делът на Windows 7 намалява за една година от 31,53% на 22,31%.

Най-близкият конкурент на Microsoft при операционните системи е Apple, но нейната платформа изостава значително от доминиращия лидер. Mac OS X 10.15 заема 3,49% от пазара на компютри, на Mac OS X 10.14 се падат 2,96%, а на версия 10.13 – 1,44%.

Коментари по темата: „Десетки милиони потребители още работят с Windows XP”

добавете коментар...

  1. Брб

    ХР е лека, бърза, непретенциозна, лека за поддръжка. Обикновен потребител може да я пусне за 20 мин. Защитеността първо зависи от начина на ползване. Също така ако един бизнес има купени 100 ХР та с 100 офис ХР пакета които се ползват за документо обработка в сравнително изолирана среда, няма причина да ги сменя. Да добавим и банкоматите , там няма нужда от друго.

  2. гошко

    което означава, че не е било нужно Ново ОС … всичко е до код програмиране ала тряя се продава няма как… всичко осраха чайките алчни

  3. Пламен

    Между 2 и 4гб ще стигнат ако използваш дистрибуция като Ubuntu. 90-те може и да е имало дистрибуции които работят с 12мб.

  4. nbbnb

    @Anonymous Linux e много по стабилна и на светлинни години напред

  5. Anonymous

    Linux е за кошници с 12 мв рам!

Коментар