4 неща, които милионерите правят

Известна е пословицата, че умните хора обсъждат идеи, а посредствените обсъждат други хора
(снимка: CC0 Public Domain)

Казват, че да станеш милионер е въпрос на начин на мислене. Какво става в умовете на хората, които стават милионери? В своя анализ „Топ 10 на разликите между милионерите и средната класа” Кийт Камерън Смит споделя прозренията, които е събрал от наблюдения, натрупани в продължение на две години работа и изучаване на свръхбогатите личности, включително действията и нагласите, които ги отличават от обикновения човек.

Ето четири неща, които отличават милионера. Те може да не ви направят милионери, но ще променят усещането за света и начина, по който взаимодействате с него – за добро.

Милионерите говорят за идеи

Една стара пословица казваше, че умните хора обсъждат идеи, а посредствените хора обсъждат други хора (сиреч, клюкарстват). Това важи с пълна сила за милионерите. Не че автомобилите, филмите и други подобни хубавини не са интересни за богатите хора. Но те са склонни да се фокусират повече върху големите идеи за бъдещето, отколкото върху подробностите на случващото се в настоящето.

„Милионерите са креативни”, казва Смит, цитиран от CNBC. „Прекарват време в мислене за нови идеи”.

Докато повечето хора биха обсъждали колата и скоростта й, милионерите обсъждат нови източници на енергия за колите, нови концепции за движението. Може би това е свързано с факта, че милионерите са собственици на автомобилните компании? Без съмнение – те разбират, че „идеите са най-ценният актив в света”.

„За да имате успех, трябва непрекъснато да развивате ума си”, пише Смит. „В свят, в който всичко се променя бързо, би било разумно да отделите време за мислене за нови начини за правене на нещата”.

Милионерите поемат премерени рискове

Докато хората обичайно се задоволяват да останат в зоната на комфорт, милионерите се стремят да се изнесат от своята. Казано по друг начин, ако повечето хора се боят да не рискуват прекалено много, милионерите знаят кога да рискуват и колко.

Това се случва, защото „милионерите преодоляват страха”, докато повечето хора просто му се подчиняват, казва Смит. „Милионерите преодоляват страха със знания”, продължава той. „Милионерите се самообучават, преди да поемат рискове – и след това обмислят последиците от провала. Те изчисляват интензивността на риска спрямо ползата от постижението.

Милионерите са щедри

Докато хората обичайно вярват, че не могат да си позволят да дават, богатите хора виждат щедростта като необходимост.

„Повечето милионери вярват в закона за сеитбата и жъненето”, казва Смит. „Те виждат парите като семе. Милионерите знаят, че ако са щедри, ще получат повече в замяна”.

Затова повечето милионери са станали филантропи. През 2010 г. Уорън Бъфет и Бил Гейтс се обединиха, за да сформират The Giving Pledge – начинание, което насърчава милиардерите да дарят по-голямата част от богатството си за добри каузи. Повече от 150 милиардери се подписаха, включително Марк Зукърбърг, Ричард Брансън и Илън Мъск.

„Не всички милионери са щедри, но щастливите са!”, казва Смит.

Милионерите имат множество източници на приходи

Колкото повече източници на приходи имате, толкова по-голям потенциал имате. Ако, например, имате малка фирма за поддръжка на „умни” врати, това е добър бизнес, но ако имате и малка фирма за бизнес с вино? Дори едната дейност да бъде засегната от пазарни сътресения, най-вероятно другата ще продължи да ви издържа.

Но развиването на множество приходни потоци означава отказ от мисленето, което често ни спъва: разбираме, че не трябва да правим всичко сами. Това мислене „поставя крайни граници на вашия финансов потенциал”, казва Смит.

„Милионерите имат различна вяра”, пише той. „Те вярват, че могат да намерят някой, който да го направи не само толкова добре, колкото те могат, но дори и по-добре!”

Смит подчертава, че създаването на източници на пасивен доход е от решаващо значение за изграждането на богатство. Това означава да полагате усилия отначало, но в крайна сметка да оставите отговорни по-квалифицирани хора да вземат важните решения и да не се боите от това. Не е добре човек да се опитва да отговаря за всичко – това води само до прегаряне, казва Смит.

Коментари по темата: „4 неща, които милионерите правят”

добавете коментар...

  1. Братиня

    До Anonymous, много си зле бе човек от стадото дето не може логически да мисли. Ограмоти се бе човек в кой свят живееш?

    За Европа и не само можеш да намериш по държави стастически данни на заболяванията. Говорим тук за целият свят. За какво ми дуднеш за руснаци? Руснаците не са никак по-добре живеят нещастно в путинизарана корумпирана държава и властта на свръх богати руски олигархически олигофрени. Ако успееш да си намериш превод на БГ виж видеата на Навални за Русия и олигофрените властващи там .

    Като на малоумен човек требе да ти се обяснява толкова очевидни неща.

    Фармацията е гигантски бизнес печели огромни пари от продажби на лекарства, ваксини и трябва да има постоянен огромен брой клиенти. Направо се чудя какви прости хора има на които елементарни неща трябва да се говорят. Болен не означава само да си куц и сакат има много други сериозни тежки болести, които не си личат като гледаш хората по улицата, диабет, видове рак, хипертония и куп други скрити от простото човешко око увреждания и заболявания.

    За бизнеса и забогатяването е много изогодно например диабетиците да не се лекуват, а да са на постоянно доживотно купуване на инсулин, инжекции, тест ленти. Тук виж цяла верига от продукти от които се печелят пари. Освен това тези болни не са толкова сакати, за да работят, правят кредити и да си плащат за всичко с труда си, парите си и своето здраве, за да трупат богаството на богатите.

    Богатите бизнесмени правят много повече доход и печалба именно от тази съвършенно идеална комбинация златна формула трупане на богатсво от = голям брой работещи бедни хора с не съвсем добро здраве.

  2. Anonymous

    И викаш Братиньо ПАРИ се правят от Влошеното здраве на работещи бедни хора.

    Ами аз затова се чудя като ида по западна Европа и ги гледам кой куц, кой без ръка, без крак. И никакво здравеопазване, само смучене на печалби. Добре, че са руснаците та да видим малко здрави хора и да видим малко напредък в здравеопазването.

    Ами те като се изпоразболеят и ги хване ТЕПК-а или каквото и да било по другите държави, ко ши стани с пичалбата ?? Или ти ще им гледаш всеки ден здравни статус и ще гледаш да са на ръба, ама да не отпадат.

  3. Венци

    Повечето обикновени хора не се замислят и осъзнават, че са работещи бедни.

    Също така има и дребен бизнес, които печели едвам колкото да оцелява и те са експлоатирани от богатите и по-едрите бизнесмени.

    Изобщо има си йерархия различни касти хората не могат да бъдат равни и не могат да имат равни права всичко друго е прах в очите и глупости.

    Освен богатите и социалната държавата мами хората. Уж капитализъм, а пък има социална държа та това са несъвместими неща. Не съм съгласен държавата да ми взима от парите за бременни непълнолетни ромки и дори българки без значение всякакви групички на социални помощи.

    Какъв капитализъм държавата да ми граби парите вместо аз да инвестирам в себе си, в своя бизнес и трупан свой капитал?

    Къде ми е правото без да бъда ощетяван от Социалната държава аз да трупам капитал и развивам дори микро, но да си е мой бизнес и интереси?

    Трябва ли да има изобщо това комунистическо наследство като социална държава?

    Не съм съгласен да издържам социално слаби хора на мой гръб.
    Нито да плащат майчинства на чужди жени и деца.
    Който иска да създава семейство трябва преди това да се е осигурил както трябва финансово – не на мен да ми слагат такси да плащам и на такива безотговорни хора.

    Уродлива е цялата система уж капитализъм пък и социализъм от държавата която граби от частната собственост за социално непълноценни индивиди в обществото които само се размножават и консумират без да са полезни нито на бизнеса нито на държавата.

    Препоръчвам прочетете Айн Ранд за индивидуалния капитализъм и либертарианството.
    Против всякакви всякакви форми и остатъци на комунизъм

  4. Братинята

    Да щеше да е много дълъг коментара да допиша за и преди златото и хартията и историята на банките. Наивен си и мислиш, че знаеш нещо, но не осмисляш нито разбираш нещата и реалният свят – нямаш шансове да бъдеш богат човек нито осъзнат и свободомислещ човек.

    НЕ СИ В ЧАС цялата икономика се крепи на управление на ДЪЛГОВЕ и тотална модерна експлоатация на обикновени хората думите и декора са подменени всичко останало си е непроменено от векове. Подчертавам бедни хора, но работещи за краткост работещи бедни.

    Важните безценни качества на богатите са усета да надушват далаверата, хитростта, тарикатството, да заобикаляш данъци и закони и най-ценното повече от златото са ИМЕННО работещите бедни хора това е ИСТИНСКОТО богатство на богатите.

    Къде е да сключиш една сделка например за 1 милион лева и къде много по-изгодно е всеки месец да взимаш от бедни хора по 10 лева и бедните хора са по правило много повече като бройка и ограничени в права и принуда са подчинени какво им кажеш си плащат и ако са 6 милиона по 10 лева ето ти чисти 60 милиона от масата работещи бедняци.

    Златния баланс за богатите е огромен брой (работещи) бедни. Дори по 1 лев да ги скубеш и умножиш по огромен брой си на голяма печалба. Влезеш ли в схемата да правиш пари и от длъжници си супер на печалба.

    Естествено правят се пари от бедняците има различни нива на бедност. Бедните и ограничените хора се съгласяват на неизгодни условия – принудени са заеми, кредити, да работят извънредно на няколко места, да се съгласяват на каквато и да е заплата.

    Класата на работещите бедни – печелят пари толкова за месеца, колкото са им всички разходи и спрат ли им за месец заплатката са закъсали тотално. Това са идеалните хората мечта за всеки работодател. Те ще се съгласяват и на най-лошите условия на труд.

    Така че в заключение за един богаташ живеещ на собствен остров затрупан от килчета злато или тонове пари на хартия или пък огромни числа по електронната си банкова сметка ВСИЧКО това НЕ Е НИЩО и НИТО ДОСТАТЪЧНО АКО ги няма робите и работещите бедни хора, които да обслужват и слугуват с труда си и измислените хартийки. То излиза като да употребиш проститутка и тя на теб да ти плати. Така е устроено всичко.

    БОГАТСТВОТО == Власт върху голям брой подчинени и зависими работещи бедни хора.
    ПАРИ се правят от работещи бедни хора.
    ПАРИ се правят от длъжници,
    ПАРИ се правят от кредити и дългове.
    ПАРИ се правят от Влошеното здраве на работещи бедни хора

    Истинското богатство да имаш работещи бедни хора ТЕ ПРАВЯТ ПАРИТЕ на богатите дават труда си, дават парите си, консуматори са на стоки и услуги, които захранват на печалба фирмите и компаниите на същите тези богати.

  5. ха

    Братиньо умнико. Ти определено си твърде неграмотен икономически, но ми се опитваш да се самохвалстваш. Историята на парите и малките деца я знаят, но това което пропускаш е, че като пари са се ползвали само неща, които са трудни за намиране, като златото например. Китайците, когато въвеждат първи в света хартиените пари скоро след това бързо ги забраняват, защото се стига до хиперинфлация. Днес парите се обезпечават от държавите, но не е това темата на разискването, ако ни си схванал.

    Темата е кой от кого краде, т. е. като има супер богати, то те от бедните ли го крадат. Това което се опитвах да дам с примерите е, да обясня явно на по-умни от теб, че богатството не е някаква фиксирана величина в някаква затворена система. То се генерира и много често това не е за сметка на бедните, които се експлоатират. Средно днешния човек е много по-богат от хората през средновековието, въпреки че сме много повече сега.

  6. Братиньо

    Да ха, какви лъжици какво желязо ти е у главата ти хал хабер си нямаш от икономика, бизнес, парични системи изобщо елементарна култура.

    Преди много време хиляди години хората се занимавали само с размножаване, лов на дивеч и земеделие. Натурален обмен например селянина произвежда и събира големи яйца от патките си, които са му в повече и ненужни и иска да ги замени за краставици и се договаря със съседа си колко броя краставици ще получи ако му даде Х броя от големите яйца? Хората са живели просто и рядко са пътували междуселищно и търговията била силно затруднена от ограниченията на натуралният обмен. Представи си че нямаш яйца, а искаш краставици? Краставичаря приема само яйца и патки. За да изпълни този обмен или е невъзможен или сложен с други заменки докато получиш яйцата които всъщност ни ти трябват, а само да вземе краставицата. Затова се въвеждат парите.

    Така че по-голяма тъпня с този пример за вилици и металургия няма никакъв смисъл пълен нон-сенз.

    До Фофу хубаво си разказал уважение и респект към дядо ти.
    Има разлика все пак между капитализъм (големи корпорации, сложни финансови врътки, мащаби на действие надхвърлящи границите на държавите) и микро бизнес поддържане на собствено стопанство с много труд. Комунистите именно унищожиха частните стопанства ограбиха хората и след което станаха големи капиталисти. Точно тези комуняги сега са бизнесмени с милиони левове.

    Така че работата е сложна кой капиталист и кой комунист все са един дол дренки просто по различен начин мамят хората.

  7. Фофу

    Пак се развихри ком пропагандата. Нека набързо да ви разкажа за моя дадо, на когото милите “народни” куманисте окрадват 25 декара земя, немски плуг, два вола и регистрирана казанджийница с два казана.

    Дядо ми остава сирак на 5 год. Майка му умира от холерата минала през Бг, 1915-1917. На седем има нова майка, а на 9 вече е без баща. Мащехата го праща да спи при овцете когато е на 10.

    На 14 неговият дядо го взема под попечителство. На 15 работи на полето наравно с мъжете. Сутрин тръгвайки за полето по тъмно, минавайки покрай кръчмата е слушал песните на пиянитв вече куманистически активисти – Да живей, живей труда.

    Дадото му, му оставя да си работи всичката земя, която е имал и му разрешава да продава по пазарите всичко което е в повече. На 19 вече е могъл да си купи къща и да се задоми. За същият период през работният сезон обаче е по 18 часа на крак. На 25 вече е разпознаван по пазарите продавач на грозде, зеленчуци, вино и ракия.
    Също тогава прави по-сериозна инвестиция, купува земя на обществно достъпно място, поръчва два 100 литрови казана, строи около тях казанджийница и я пуска под наем. Като сам я ползва, когато няма хора.

    Та така, прави сте другарчета, вземал е от бедните тоя мръсен капиталист и е прибирал в джоба. И да, съвсем правилното е да дойдат пияндурниците от кръчмите, на които дават по една пушка, полупияни да обикалят дворовете на хората и да му вземат всичко което е постигнал. Нали така ? Да го пишат “Капиталист експлоататор”, въпреки, че той е екплоатирал само себе си, за да не му дават пари за пенсия.

    Прочетете “Фермата на животните” и ще разберете как и защо свинете накрая печелят. А дали няма да се разпознаете …

  8. ха

    Всичко зависи от това какво значи изобщо думата богат. Ако богатството се определяше от броя на лъжиците, които имаш вкъщи, то очевидно след като претопиш един стар локомотив и го направиш на лъжици, това е богатство, което се е появило от нищото, т. е. не е за сметка на бедните (не си взел лъжиците от къщите на бедните).

    Ето например продукцията на едно металургично предприятие. Железните детайли които се произвежда отиват към фабриките на богатите, защото ако отидат към домовете на бедните, то там няма да има за какво полезно нещо да се ползват. Значи ли това, че тези фабрики са ограбили бедните хора?

  9. Аз

    Винаги съм казвал – За да имат ТЕ, трябва ние да нямаме ! Това е ! Много е просто.

  10. Anonymous

    Не може да има неограничена безкрайна инфлация и ръст и правене на пари от нищото тоест правиш пара ама така никого да не ощетяваш – не няма такова нещо.

    Безплатен обяд няма и да печелиш трябва други хора да губят – пряко или непряко да са загубили нещо каквото и да е.

    Икономиката в сегашният ѝ вид няма безкраен растеж и с периодични кризи се коригират нещата. Надува се балона пука се и от начало пак богатите си остават, а бедните могат да станат по-голям брой и / или още по-бедни. Не може всички да са щаствили – не няма такова нещо и няма как. За едни да им е добре на други трябва да им е много зле и да живеят в лишения и ограничения така е устроен света.

    Отностно Мхм де да бях тъп комуняга с милиони крадени пари, НО НЕ съм от тези — иначе си точен и е така тъпите и некадърни комунисти са милионери източили при прехода държавната хазна и сега въртят бизнеси и техните дечица с купени дипломи от чужбина ще ги представят като бъдещето ново поколение което да управлява и знасилва държавата ни.

    Това си е закон за баланса не може да има свръхбогати, ако няма огромен брой бедни.

    За да е богат човек наистина трябва да е безскрупулен, безсъвестен, без никакви угризения, без срам, много жаден, безкрайно алчен и безпощаден към всяка нова възможност за печелене и взимане и грабене без никакво изключение.

  11. Мхм

    Анонимус типичния тъп и некадърен комунист.

  12. ха

    Anonymous, ти всъщност говориш за аристокрацията, а не за милионерите. И едните и другите са си доста богати, но са си хора от различно тесто.

    Под думата “щедри” се разбира, че ръсят пари, които им помагат да променят средата в желана от тях посока. Например Форд е покачил заплатите на работниците си, за да могат да си купуват самите те автомобилите, които той произвежда.

  13. Dddd

    Стойност може да се създава, да се губи и да се преразпределя. Горните коментари засягат частният случай на преразпределяне, когато печалбата за един е загуба за друг. Това са игрите с нулев резултат. За съжаление в българската народопсихология богатият човек е чорбаджия изедник. Така се пропуска възможността да се вгледаме в ситуациите, когато се създава стойност. Те са важните и трябва да се поощряват.

  14. Чавдар

    Верно ли бре това Милионерите са щедри?
    Първоарпилска шега. Богати са богати, защото взимат повече и дават малко основен физичен закон за натрупването на каквото и да било.

    Най-много пари се печелят от дарения псево фалшива щедрост с цел пране на пари и избягване на данъци.

  15. Anonymous

    Богатствата на милиардери и милионери са за сметка на обикновените бедни хора.

    За да ги има богаташите трябва някой да е измамен, да има крайно бедни хора, служители, слуги, роби, които да работят за почти без пари и да внасят такси вноски и кредити, за да поддържат богаствата и пасивни доходи на богаташите.

    За всяко натрупано богаство се както при везната претеглено ще за сметка на голяма маса от бедни хора. За да имаш много трябва да грабиш много и данъците и разходите да са само за обикновените бедняци. Така се крепи цялата система 1% от хората да живеят в излишаци, а останалите 99% да са ограничени и в недоимък.

    Най-важната разлика в мисленото е вярата във висшата раса без никакъв срам това всеки богаташ го знае и си вярва аз заслужавам много повече от другите и затова взимам от обиковените бедни хора парите им и труда да им.

  16. Anonymous

    Продават мечти

Коментар