Милионерите често променят мнението си

Напълно здравословно е и дори желателно да имате една идея днес, а утре – друга
(снимки: CC0 Public Domain)

Често си представяме богатите бизнес лидери като решителни хора, последователни и „непоклатими”. Те действително са решителни, но не са чак толкова последователни – всъщност са склонни често да си променят мнението. Потвърждават го виждания, споделени от хора като Джеф Безос, създател на Amazon, и покойния Стив Джобс, създател на Apple.

Редица изследвания говорят за качествата на милионерите. В своето проучване Джим Колинс, лектор и автор на книгата „ Защо някои компании правят скок… а други не”, той установява, че често срещано качество сред големите лидери е бързината и решителността.

Подобна концепция е „предимството на първия път” – термин за пазарна стратегия, при която дадена организация е първата, която пуска на пазара някакъв нов продукт. Логиката гласи, че когато вземете решение и действате бързо, имате всички шансове да надминете конкурентите си. Джеф Безос обаче вижда нещата малко по-различно.

Последователността на мисълта не е положителна черта

В публикация в блог от 2012 г. Джейсън Фрид, съосновател на Basecamp и съавтор на някои от най-продаваните книжни заглавия по темата за труда, споделя за времето, когато Безос се е отбивал в централата на компанията и е направил 45-минутна сесия с въпроси и отговори. Тогава той споделя нещо интересно за успешните бизнес лидери – нарича ги „хората, които са много прави”.

„Безос казва, че хората, които „са много прави”, са хора, които често променят мнението си. Напълно здравословно е – дори желателно – да имате една идея днес, а утре – друга, която противоречи на идеята от днес”, пише Фрид.

Безос обяснява, че най-умните хора, които е наблюдавал, винаги са „преразглеждали разбиранията си, преосмисляйки проблеми, който – според мнозина – вече са разрешили. Те са отворени за нови гледни точки, нова информация, нови идеи, противоречия и предизвикателства пред собствения си начин на мислене”, спомня си Фрид. Накратко, умните хора променят мнението си – много.

Нищо не е категорично

На въпрос какви са качествата на хората, които „не са никак прави”, Фрид казва, че отговорът на Безос е: „….тенденцията да бъдете обсебени от подробности, които поддържат само една гледна точка. Ако човек не може да се измъкне от детайлите и да види цялостната картина от множество ъгли, той е склонен да греши”.

Безос не твърди по никакъв начин, че умните хора са несигурни в своите решения. Той просто казва, че им е удобно да „грешат” – това им позволява да анализират нови данни, да бъдат отворени за нови мнения и да преразглеждат дългогодишни позиции.

„Една от най-разпространените и вредни теми в нашата култура е нуждата да бъдем прави. Това е толкова дълбоко заложено в нашата система от вярвания и в нашата колективна психика, че дори не се спираме за момент, за да я преразгледаме”, казва психологът Мел Шварц.

Не само Безос

На конференцията D10 през 2012 г. Тим Кук споделя редица уроци, които е научил от Стив Джобс. Това, което най-много впечатлява изпълнителния директор на Apple, е способността на Джобс да променя мнението си – бързо и често.

„Стив можеше да преобърне вижданията си толкова бързо, че да забравиш, че именно той е заемал абсолютно противоположната позиция предишния ден”, каза Кук. „Виждах го ежедневно. Това е подарък, защото нещата се променят и е необходима смелост, за да се промениш. Изисква се смелост да кажеш: „Бях сгрешил”. Мисля, че той имаше този кураж”.

Ал Питампали, автор на книгата „Как великите лидери променят мисленето си, за да променят света”, е консултант, който е работил с лидери в НАСА, Boeing и IBM. В интервю за Canadian Business той твърди, че най-умните хора „не чакат да дойде отрицателна обратна връзка (за да променят разбирането си), те бързат и се опитват да кажат: „Ако трябва да размисля, може би е по-добре да го направя по-скоро, отколкото по-късно”.

Така че в крайна сметка когато човек заема смела позиция, добре е да бъде решителен и да настоява на мнението си, но гъвкавостта е по-ценна от твърдостта – не бива да се боим да погледнем нещата от друг ъгъл и да преобърнем позицията си на 100%.

Коментар