Драматичен растеж на свръхбогатите в Китай

Броят на сантимилионерите е нараснал с 54% в световен мащаб през последното десетилетие, доститайки близо 30 хиляди (снимка: CC0 Public Domain)

Клубът на свръхбогатите в света се разшири значително през последните 10 години, като Китай е начело, според последния доклад на консултанта Henley & Partners. Изключително богатото население на Китай отбелязва „драматичен” растеж, изпреварвайки САЩ по този показател.

Броят на сантимилионерите е нараснал с 54% в световен мащаб през последното десетилетие до 29 350, особено в Китай и САЩ, според доклада. Сантимилионерите са хора със свръхвисока нетна стойност – с богатство от $100 милиона или повече.

„Америка и Китай преживяха това, което може да се опише само като бум на сантимилионери, значително надминавайки своите европейски партньори”, казва Юрг Щефен, главен изпълнителен директор на Henley & Partners, в репортаж на CNBC.

„Възходът на Китай е най-драматичен, като населението му от сантимилионери се увеличи със 108% през последните 10 години – изпреварвайки дори звездното представяне на САЩ, чиито супербогати нараснаха с 81% през същия период”, допълва той.

Растежът на Китай се движи до голяма степен от появата на технологични милионери и индустриални титани, казва Щефен. В момента в Китай живеят 2350 сантимилионери.

Но икономиката на страната е в застой през последните години, повлечена от закъсалия имотен сектор, твърдата безработица и слабото вътрешно потребление. По-голямата част от бума на милионерите в Китай се случи между 2013 и 2020 г., казва Андрю Амоилс, анализатор на богатството в Henley & Partners. От 2020 г. броят на свръхбогатите се е увеличил само с около 10%.

Въпреки това Henley & Partners отбелязва, че градове като Ханджоу и Шенжен все още демонстрират потенциал като нововъзникващи технологични центрове и са изброени сред градовете, „подготвени за изключителен растеж от над 150%” в своето сантимилионно население до 2040 г.

Икономическата експанзия в тези два града изпревари 5-процентния растеж на страната. БВП на Ханджоу нарасна с 6,9% на годишна база през първата половина на 2024 г. По същия начин Шенжен нарасна с 5,9% на годишна база за периода, движен от индустриалния сектор.

Амоилс все още очаква стабилен растеж на сантимилионерите в Китай между 80% и 100% в периода от 2024 до 2040 година. Както САЩ, така и Китай се очаква да надминат глобалния среден темп на растеж на сантимилионерите от около 75% до 2040 г.

Докладът също така отбелязва, че редица азиатски и близкоизточни градове са позиционирани за 150% ръст на свръхбогатите си жители, включително Тайпе, Дубай, Абу Даби и индийския Бенгалуру. Обратно, по-утвърдени центрове като Цюрих, Чикаго, Москва и Мадрид се очаква да регистрират бавен ръст на супербогатите – по-малко от 50% през годините до 2040 г.

Щефен приписва застоя на Европа на бавното разрастване на ключови пазари като Германия, Франция и Обединеното кралство. Докато по-големите европейски пазари изостават, по-малките като Монако, Малта, Черна гора и Полша бележат значително увеличение на милионерите, с ръст от 75% или повече.

Все пак САЩ остават най-големият център на богатството. Градове като Ню Йорк, Лос Анджелис и района на Сан Франциско се очаква да отбележат по-нататъшен ръст от над 50% на свръхбогатите. Продължаващото господство на Америка обаче може да зависи от това кой ще спечели предстоящите избори.

„Съществуващите тенденции за растеж и миграция на милионери ще зависят до голяма степен от предстоящите президентски избори в САЩ, където очакваме драстични разлики във фискалната, паричната, икономическата и социалната политика”, казва Дейвид Йънг, президент на Комитета за икономическо развитие в мозъчния тръст The Conference Board.

Налице е скок в заможните американци, които обмислят алтернативни възможности за пребиваване и гражданство, сочи още проучването на Henley and Partners.

Коментар