Британският ритейлър Tesco започва доставки с дронове

Tesco ще започне да доставя стоки с дронове Manna от следващия месец
(снимка: Manna / Twitter)

Идеята за използване на дронове за доставка на стоки става все по-популярна сред големите търговци на дребно. След като американската Walmart стартира пилотен проект, Tesco, най-голямата търговска верига в Обединеното кралство, също обяви планове да започне да тества доставки с безпилотни летателни апарати.

За целите на проекта Tesco се обединява с компанията за доставки с дронове Manna. Търговецът на дребно ще започне да тества безпилотни доставки на стоки за клиентите на магазина си в Оранмор, окръг Голуей, Западна Ирландия, в края на следващия месец, съобщи The Sun.

Доставката ще се извършва в рамките на максимум три минути до клиенти, намиращи се на разстояние до 1,5 км от магазина. Ако изпитанията са успешни, Tesco планира да разшири броя на магазините, участващи в теста, който ще се проведе в рамките на шест месеца.

Летейки се със скорост 80 км/ч, безпилотният апарат Manna може да достави до 4 кг стоки в товарна кошница, която се спуска до мястото на клиента. Тестването е насочено към пазара на „малки кошници”, който, според прогнозите на Tesco, ще възлезе на 11 милиарда евро във Великобритания през следващите години.

Manna вече си партнира с Just Eat, верига ресторанти, която стартира първата в Европа услуга за доставки на храна с безпилотни апарати – в Дъблин през февруари тази година. „Manna вече показа своите възможности, въпросът е как да ги използваме в Tesco”, коментира изпълнителният директор на Tesco – Дейв Луис.

Коментари по темата: „Британският ритейлър Tesco започва доставки с дронове”

добавете коментар...

  1. Съседа отдясно

    Добре, че българите сме малък процент от населението на Земята, че с този иновативен мозък фирмите щяха да са фалирали отдавна…

  2. :o)

    Хохо ще има и съседи – пирати 🙂 Една мрежа върху дрона и е долу…

Коментар