Над 400 са обявените 5G устройства

Въпреки че телефоните са най-често срещаният вид 5G устройство, те далеч не са единствените
(снимка: CC0 Public Domain)

Екосистемата от 5G устройства продължава да расте. Броят на обявените 5G устройства е достигнал 400, което е над два пъти повече в сравнение с началото на 2020 г., според нов доклад на Глобалната асоциация на доставчиците на мобилни устройства (GSA).

Общо 401 5G устройства от 93 доставчика са обявени до края на август. Тази цифра включва регионални варианти и телефони, които могат да бъдат „надградени” за 5G посредством отделен адаптер. Бройката изключва дубликати на други устройства, които са брандирани от операторите.

От всичките 401 устройства, според GSA, 190 вече са налични в търговската мрежа. В момента има 138 модела 5G телефони, които се предлагат в търговската мрежа, според проучването на GSA. Бройката включва и три телефона, които разчитат на прикачен адаптер, за да позволят на телефона достъп до 5G.

Въпреки че телефоните са най-често срещаният вид 5G устройство, те далеч не са единствените. GSA е идентифицирала 18 други вида устройства за 5G, включително дисплеи за монтаж на главата, вътрешно или външно оборудване, безпилотни летателни апарати, роботи, таблети, антени, лаптопи, камери, телевизори и дори вендинг-автомати.

GSA добавя, че въз основа на предишните изявления на доставчиците и скорошните темпове на обявяване на нови устройства, броят на наличните в търговската мрежа 5G устройства се очаква да нарасне до 200 към края на септември.

Коментар