Страховит робот ще помага в строителството

Нов японски робот, предназначен за използване в строителството, може освен да помогне, но и да уплаши някои от работниците. Машината има внушителни размери – 2,1×3,84×2,1 м – и носи името Robotops.
Строителният робот е съставен от 29 основни части. Придвижва се с крака, а два мощни крайника боравят със строителните материали.
С подобна конструкция, Robotops може да работи като подемен кран или машина за товарене.
Висококачествена камера с три CDD чипа осигурява обратна връзка с робота. Това позволява на операторите да управляват дистанционно машината на места, опасни за хората.
Robotops е създаден от японската компания Tadano Ltd. Цената на робота, наличен засега само като мостра, не е обявена. Комерсиален вариант се очаква скоро на пазара.
Роботите навлизат в строителството и други сфери, за да помагат на хората. Понякога обаче се случва обратното – машините се проявяват като врагове на човека.
Наскоро шведска компания трябваше да заплати глоба от 3000 долара, след като повреден робот атакува и за малко не уби един от нейните работници във фабрика северно от Стокхолм.

Смятайки, че е изключил захранването, мъжът доближил смело робота, който внезапно оживял и грабнал жертвата за главата. Работникът успял да се измъкне от желязната хватка, но получил сериозни наранявания.
По-безопасен засега изглежда робототът от женски пол Aiko. Това "създание" ще бъде от полза на хора, които по една или друга причина не могат самостоятелно да се справят с домашните си нужди.
Aiko е "способна" да чете вестници, да научава прогнозата за времето, да различава лекарства едно от друго и за секунди да идентифицира до триста човешки лица.

Коментар