eSIM прониква бързо в IoT устройствата

eSIM става все по-популярно решение за интернет на нещата
(снимка: GSMA видео)

Продажбите на вградени SIM карти (технология eSIM) за интернет на нещата (IoT) ще достигнат 326 милиона броя до 2025 г., което е двойно повече спрямо 2020 г., прогнозира изследователската компания Strategy Analytics.

Потребителят на устройство с eSIM трябва само да изтегли приложението на избрания телеком оператор или да сканира неговия QR код, за да получи телефонен номер и тарифен план. Технологията също така позволява незабавно превключване между различни оператори, в резултат на което няма физическа необходимост от смяна на карти.

Нарастващата популярност на технологията на пазара на IoT се обяснява от Strategy Analytics с факта, че позволява използването на виртуални SIM карти, а не на физически. Това е важен момент, тъй като достъпът до IoT оборудването (например в автомобили и медицински системи) често е труден.

Нарастващият брой устройства със SIM в IoT проектите е главоболие, поради необходимостта от поддръжка и управление. Подмяната на SIM карти в милиони IoT устройства е непрактично и нереалистично, коментират анализаторите.

„eSIM предлага надеждно, мащабируемо решение на проблема със SIM, особено за предприятията”, каза Андрю Браун, изпълнителен директор на отдела „Enterprise and IoT” в Strategy Analytics.

Коментари по темата: „eSIM прониква бързо в IoT устройствата”

добавете коментар...

  1. ха

    sim картите съдържат код, който през мобилното устройство удостоверява платен акаунт и телефонен номер в GSP/3G/4G мрежите на мобилния оператор. Идеята на esim е въпросният код да не се съдържа и продава на физически чип, а да може да се изпраща на устройството като вид данни. Примерно отиваш в интернет и си купуваш esim кодове за 10 iot устройства, след което ги качваш на флашка. Накрая на всяко от устройствата качваш съответния код, за да може да се свързва с GSP/3G/4G мрежите.

  2. :o)

    Искам някой да обясни, например слагаш една “esim” карта в един камион и го пускаш из пустоща – дали ще хваща сигнал, gps, сателит и локация и през какво?
    Тъпотии до шии…

Коментар