„Умният град” е темата на поредния Hack TUES

Младежи от ТУЕС ще модернизират града в ученическо състезание по програмиране
(снимка: ТУЕС)

Шесто издание на ученическия хакатон Hack TUES 6 ще се проведе в двата първи уикенда на октомври. Състезанието по програмиране, организирано от ученици за ученици, тази година e в хибриден формат, като отборите ще работят и ще представят проектите си дистанционно.

Събитието се открива на 1 октомври от 17:30 ч. в Лабораторния комплекс на София Тех Парк при спазване на всички противоепидемични мерки. Обявяването на най-добрите проекти и церемонията по награждаването са насрочени за 11 октомври от 16:00 ч. на същото място, съобщиха организаторите.

Емблематичното състезание се организира от екип ученици от Технологично училище „Електронни системи” (ТУЕС) към Технически университет – София. Участие в надпреварата се очаква да вземат 125 ученици от ТУЕС.

Хакатонът представлява състезание за разработка на технологични проекти в рамките на няколко дни по зададена тема. Тази година за първи път състезанието ще обхване по-дълъг период – от 1 до 11 октомври, като учениците ще имат на разположение три пълни дни за работа по проектите си през първия уикенд на октомври.

Комуникацията с менторите на участващите отбори ще се случва изцяло онлайн. Дистанционно ще се проведат и полуфиналите, в които всички участници ще представят проектите си пред журито.

Темата на Hack TUES 6 е умният град (Smart City). Ученици от всички паралелки ще разработват софтуерни и хардуерни проекти за модернизация на града. Очаква се да бъдат създадени различни приложения и платформи за услуги, информационни сайтове, както и много смарт-технологии и устройства, които да подобрят градския живот.

По-конкретно, това ще бъдат приложения за ефективна консумация на енергия, модернизация на транспорта и комуникациите, „умно” управление на домакинствата и създаване на игри за развлечение.

Освен това участниците ще имат възможност да разработят проект по тема за COVID-19, което ще им позволи да създадат технологични решения за справяне с предизвикателствата, пред които ни изправя глобалната пандемия.

Hack TUES се провежда по успешно работещия модел на партньорство между бизнеса и образованието. За поредна година водещи технологични компании подкрепят ученическото ИТ състезание. В допълнение, десетки ИТ професионалисти се включват в инициативата като ментори на ученическите отбори и като членове на журито.

Освен награда за най-добър софтуерен и най-добър хардуерен проект, тази година за пръв път ще има и специални награди за най-добра презентация на проект и за любим отбор на публиката. Въпреки че традиционно хакатоните са състезания по програмиране, поради големия интерес на учениците към проекти с вградени микрокомпютърни системи (embedded), от 2019 г. година в Hack TUES се връчва и награда за хардуерен проект.

Отличените отбори на първо, второ и трето място ще получат награди на стойност съответно от 1 000 лв., 750 лв. и 500 лв. Еврокомисарят по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел ще връчи първата награда за най-добър софтуерен проект на хакатона.

Коментар