Студентски шахматен турнир ще носи името на академик Борислав Боянов

По инициатива на ТехноЛогика традиционния вече турнир по шахмат на Факултета по математика и информатика (ФМИ) на СУ „Св. Климент Охридски” ще носи името на академик Борислав Боянов, който бе дългогодишен декан на ФМИ и член на Българската академия на науките. Това е един малък жест на уважение и почит към паметта на международно признатия математик, всеотдаен преподавател и изключителен човек, който направи много за развитието и съвременния облик на факултета.
За втора поредна година софтуерната компания подкрепи финансово шахматния турнир и осигури наградния фонд. Състезанието се проведе на 30 и 31 май във ФМИ и в него взеха участие 30 студенти и преподаватели. В оспорваната надпревара участниците се изправиха един срещу друг в партии, играни по строгите правила на Швейцарската система, одобрена от Световната федерация по шах. Г-н Огнян Траянов, управител на компанията, връчи на победителката в турнира Елица Раева преносим компютър, който беше голямата награда, а класираните на второ и трето място Виктор Цветков и Атанас Темелков получиха фотоапарат и MP3 плеър.
Шахматният турнир е поредната инициатива, която софтуерната компания реализира съвместно с ФМИ. Развивайки програмата си в помощ на университетите, ТехноЛогика инициира идеи и действия, насочени не само към развитието факултета, а и към неговите студенти. През 2007 г. софтуерната компания дари на ФМИ кът за шах, който се намира в двора на факултета. Кътът се превърна в място, където младите софтуерни специалисти могат да отпочиват от учебните занятия и едновременно с това да практикуват любимата шахматна игра.
От средата на 2008 г. ТехноЛогика финансира и реализира издаването на поредица от учебници по дисциплини от специалност „Информационни системи” във ФМИ. На книжния пазар вече са факт първите две издания от поредицата. Като резултат от дългогодишното си сътрудничество с ФМИ до сега са реализирани разнообразни успешни съвместни проекти и инициативи – стажантска програма, която се провежда вече четвърта година, майсторски класове за магистри, безплатно обучение за преподаватели и системни администратори в най-новите технологии, конкурси на различни тематики, сертифицирани обучения по технологии на Майкрософт, водени от сертифицирани професионалисти от ТехноЛогика. Компанията участва и в дарителската кампания за построяване на асансьор за студенти в неравностойно положение като предостави 10% от необходимата сума.
ТехноЛогика (www.technologica.com) е най-голямата софтуерна фирма с българска собственост (2008 CBN – Pannoff, Stoytcheff & Co., ICT Ranks Bulgaria 1991 – 2009 www.cbn-bulgaria.com). Компанията заема 26-то място в класацията за 2008 г. на Deloitte Technology Fast 50 за бързоразвиващи се високотехнологични компании в Централна Европа. ТехноЛогика е технологичен партньор на престижни компании и организации, като им помага да усвоят и да се възползват от нови информационни технологии в свои разработки и проекти. Софтуерната компания традиционно подкрепя и последователно реализира идеята за тясно сътрудничество между бизнеса и академичните среди, съзнавайки необходимостта, бизнесът да даде ясно своя принос в качественото образование и професионалната реализация на младите хора в България. За дългогодишната си работа с университетите ТехноЛогика получи първа наградата в категорията „Инвеститор в знанието” на годишните награди за социално-отговорен бизнес на Българския форум на бизнес-лидерите.

Коментар