Google затяга контрола върху сигурността на Android софтуера

Редица открити уязвимости в Android софтуера остават неотстранени
(снимка: CC0 Public Domain)

Google обяви нови инициатива, насочена към повишаване на сигурността на Android устройствата чрез откриване на уязвимости в софтуера, доставян от различните производители на смартфони и таблети.

Новата програма се нарича Android Partner Vulnerability Initiative (APVI). Екипът на Google за сигурност и поверителност на Android ще разследва и открива недостатъци в софтуера на различните OEM производители на устройства.

Инициативата адресира проблеми, идентифицирани от Google, които имат потенциал да повлияят на състоянието на сигурността на устройствата или потребителите с Android, съобщи MSPowerUser.

Изследователският екип вече е идентифицирал редица проблеми, които са докладвани на производители като Samsung, Huawei, Oppo, Vivo, Meizu и ZTE. Уви, в някои случаи не е имало реакция и редица уязвимости остават неотстранени.

Google, от своя страна, създаде специален уебсайт, където ще публикува информация за установените проблеми. Новата инициатива допълва програми за възнаграждения за открити уязвимости като „Android Security Rewards” (ASR) и „Google Play Rewards Program”.

Коментар