Олекотена Windows 10X излиза през следващата година

Windows 10X ще работи на евтини лаптопи и устройства с два екрана
(снимка: Microsoft / Twitter)

Microsoft многократно забавяше пускането на Windows 10X, олекотена версия на своята операционна система, предназначена за мобилни устройства. Според последни информации, новата ОС ще се появи през първата половина на следващата година.

Windows 10X е своеобразен отговор на Chrome OS – проста и лека операционна система за евтини лаптопи. Това е едно от целевите приложения на платформата, а другото ще бъде в лаптопи и таблети с два екрана като Surface Neo.

Миналата седмица Microsoft обяви редица нови хардуерни продукти, но от официалния сайт на компанията изчезна Surface Neo. Смята се, че това се случва именно поради недостъпността на Windows 10X.

Дори се появиха слухове, че олекотената операционна система отново е отложена за неопределено време. Но според публикация на IT Home, разработката на Windows 10X протича по план и вероятно вече приключва.

Твърди се, че Windows 10X ще излезе официално през първата половина на 2021 г., а първите устройства под нейно управление ще бъдат пуснати в продажба през пролетта на 2022 г. Пускането на Windows 10X ще съвпадне с традиционната пролетна актуализация на Windows 10.

Microsoft промени тактиката за актуализиране на Windows 10 – вместо две големи обновявания (пролет и есен), сега ще излиза само едно. Що се отнася до първата актуализация на Windows 10X, тя се очаква през първата половина на 2022 г. и ще осигури поддръжка на устройства с два екрана. Тоест, първоначално системата ще бъде съвместима само с традиционни лаптопи.

Коментари по темата: „Олекотена Windows 10X излиза през следващата година”

добавете коментар...

  1. gh

    Нова година, нов боклук

Коментар