Не се очаква новите технологии да отнемат работни места

Бизнесът търси нови възможности за оптимизира процесите си с помощта на високите технологии
(снимка: CC0 Public Domain)

Навлизането на новите технологии няма да доведе до отпадане на работни места, заявиха експерти по време на онлайн конференцията Tech of Tomorrow, която се излъчи на живо в сайта на Investor.bg.

„Проучвания показват, че сътрудничеството на хора и машини увеличава производителността с почти 75%. Така че хората ще продължат да работят по тези процеси в близкото бъдеще”, каза Лучиан Диакону, мениджър за развитие на продажбите в Universal Robots A/S, Румъния и България.

По неговите думи, машинното обучение се ползва все повече, а само в някои случаи с цел да замени хората оператори с машини. Колаборативните роботи набират сила и ще стават все по-популярни, тъй като освобождават хората от досадните повторяеми процеси, давайки възможност за повече творчество.

В условията на пандемията от COVID-19 бизнесът в България и света търси нови възможности, за да оптимизира процесите си с помощта на новите технологии. Изкуственият интелект, виртуалната и добавена реалност са част от инструментите, с които компаниите могат да постигнат добри резултати.

Индустриалният интернет на нещата се оказва от голяма полза за компании като Schneider Electric по време на извънредното положение, наложено заради COVID-19. Още през март фирмата знае, че благодарение на новите технологии ще може да работи два-три месеца без да е необходимо служители да ходят в завода в Пловдив.

„Успяхме да запазим цялото производство в Пловдив без никакви прекъсвания благодарение на IoT решения и на факта, че заводът е достатъчно умен”, заяви инж. Калоян Георгиев, архитект IoT решения в Schneider Electric България.

Още една технология излиза на преден план при избора на оптимизация на процесите – изкуственият интелект. Според дигиталния продуктов мениджър за нови енергии и нововъзникващи дигитални технологии в Shell Research – Фреди Дарбишър, изкуственият интелект позволява на Shell и индустрията, в която тя оперира, да направи активите си по-ефективни.

Освен това тази нова технология ще помогне за намаляване на въглеродния отпечатък и ще позиционира енергийния преход. Друго приложение на изкуствения интелект в Shell е свързано с откриването на малки проблеми и решаването им преди да станат големи и да донесат щети на компанията.

„Смятаме, че изкуственият интелект ще навлезе във всеки продукт, услуга или решение, което Shell ще предлага занапред на пазара. Има огромен потенциал, който изкуственият интелект крие”, коментира Дарбишър.

Новите технологии промениха пазара и потребителското поведение. Стефан Коларов, оперативен директор на eMAG България, заяви, че коронакризата е увеличила три пъти броя на разплащанията с карта и именно този метод на плащане става предпочитан за клиентите.

Мнението му подкрепи и главният изпълнителен директор на Sirma BC Цветомир Досков, според когото голяма част от потребителите са се насочили към ползването на различни платежни инструменти.

„Голяма част от консервативните потребители, които умишлено не са искали да ползват нови платежни инструменти, са били принудени от COVID-19 да посегнат към такива. А когато опитът им с тях се е оказал добър, това е добра предпоставка да продължат да ги ползват и в бъдеще”, заяви Досков.

Коментари по темата: „Не се очаква новите технологии да отнемат работни места”

добавете коментар...

  1. демагогия

    А повишаването на производителността, води ли до повишаване на заплатите? Заплатите в пловдивските заводи са доста под средната за страната!

Коментар