5G лаптопи се чакат на масовия пазар

Задава се ново поколение 5G лаптопи с компоненти на Intel и MediaTek
(снимка: Intel)

Водещи чипмейкъри и производители на персонални компютри започват партньорства за създаване на лаптопи с вградени модеми за работа в мобилни мрежи от пето поколение (5G), съобщи тайванският портал DigiTimes.

Подготвят се лаптопи с антенни модули, поддържащи две 5G комуникационни технологии за масовия пазар: sub-6GHz и mmWave 5G. Сроковете за появата на такива продукти на пазара не се съобщават.

През август MediaTek обяви, че разширява партньорството си с Intel, за да достави на пазара мобилен 5G хардуер. Става въпрос за персонални компютри, способни да обменят данни чрез 5G мрежи. Предполага се, че такива устройства ще имат процесор Intel и модем MediaTek.

По-специално, новите лаптопи ще използват модем MediaTek T700 5G. Този продукт вече е успешно тестван в реални сценарии. Чипът осигурява поддръжка на 5G мрежи с неавтономни (NSA) и автономни (SA) архитектури в честотния диапазон sub-6GHz. Отличава се висока енергийна ефективност, което е важна характеристика при използване в устройства, захранвани от батерии.

Първите преносими компютри, резултат от партньорството на Intel и MediaTek, ще се появят в началото на следващата година. Преди това на пазара се очакват 5G лаптопи от Dell и HP Inc.

Първият 5G лаптоп, пуснат в продажба, всъщност е Lenovo Flex 5G, който се появи в магазините през лятото на 2020 г. Моделът стъпва на процесор Snapdragon 8cx с интегриран модем Snapdragon X55, способен да предава данни с максимална скорост до 7Gbps. Чипът поддържа мрежи 5G и LTE Cat 22.

Коментар