Глобяват Cisco с $1,9 млрд. за нарушаване на патенти

Cisco беше осъдена от американски съд за нерегламентирано ползване на технологии
(снимка: CC0 Public Domain)

Американски съд наложи на Cisco глоба в размер на 1,9 милиарда долара за нарушаване на правата за използване на технологии, описани в четири патента на компанията Centripetal Networks, специализирана в продуктите за информационна сигурност.

Според ищеца, Cisco копира и интегрира патентована система за сигурност в своите мрежи, в резултат на което Centripetal Networks губи държавни поръчки, става ясно от публикация на SiliconAngle, която се позоваване на съдебни материали.

Патентите, нарушени от Cisco, се отнасят до системата Threat Intelligence Gateway, създадена от Centripetal Networks. Разработката на патентованите технологии е частично финансирана с безвъзмездна помощ от Министерство на вътрешната сигурност на САЩ, а патентите са издадени между 2015 и 2018 г.

Според решението на съда, размерът на глобата е 755,8 милиона долара, умножени по 2,5. Съдията увеличава сумата с аргумента, че нарушението на Cisco е „умишлено и грубо”.

Освен това Cisco ще трябва да плаща възнаграждения от 10% от продажбите на някои от своите продукти през следващите три години, а след това по 5% за три години. Мрежовата корпорация възнамерява да обжалва присъдата.

Спорът между Centripetal и Cisco не се вписва в т.нар. патентно тролене. Centripetal твърди, че Cisco е нарушила патентите, след като двете компаниите са договорили партньорство през юни 2017 г.

„Фактът, че Cisco пусна продукти с функционалност на Centripetal през годината, в която двете компании обсъждаха сделката, предполага, че това не е просто съвпадение”, казва в решението си съдията от американския окръжен съд Хенри Морган.

Коментар