Лекуват интернет зависимост с ток през главата

Китайска клиника започна да лекува младежи от интернет зависимост чрез електроконвулсивна терапия. Често този метод е наричан електрошок, но някои експерти оспорват правилността на термина.

Досега в болницата са преминали четиримесечна оздравителна програма над три хиляди интернет зависими. Повечето от тях са били заведени в клиниката с насилие или хитрост от страна на родителите, става ясно от техните признания.

Около 100 младежи в момента се лекуват в болницата, разположена в провинция Шандонг, съобщи chinadaily.com. В клиниката са въведени 86 правила за поведение на пациентите. Ако нарушат едно от тях, провинилите си биват подлагани на сеанс със сила на тока 200 милиампера.

Забранени са, например, ядене на шоколад, приемане на лекарства преди храна, затваряне в тоалетната, сядане в креслото на главния лекар и разговори за неща извън преодоляването на интернет зависимостта.

Младежите са били принуждавани да разказват за своите и чужди нарушения, както и да застават на колене пред родителите за демонстрация на покорство.

Методът на електроконвулсивна терапия се състои в пропускане на ток през главата на пациента, което предизвиква схващане, или изкуствена епилептична криза. Прилага се при лечение на депресия, мании, шизофрения и други психични разстройства, които не се подават на терапия с лекарства.

Цената на лечението възлиза на близо 900 долара месечно, като родителите подписват декларация, че са съгласни децата им да бъдат подложени на терапията.

Персоналът на клиниката преценява дали е победена зависимостта от интернет по личните заявления на пациентите.

Интернет зависимостта беше официално призната в Китай за психично разстройство през миналата година. Първата държавна клиника за лечение на болестта обаче функционира близо до Пекин от 2004 година. В нея лекуват пациентите с медикаменти и консултации.

30% от интернет зависимите младежи са хиперактивни и не подлежат на контрол в семейната страна.

Коментар