Управлението на опашките дава желания ефект

Системите за управление на опашките намаляват средно с 2 минути времето за чакане и обслужване на един клиент, сочат резултатите от използване на технологията в офисите на НАП.
Средното време за обслужване на един човек е около 10 минути, по данни на НАП. За сравнение, преди въвеждане на системата един клиент е обслужван средно за 12 минути.
Днес беше открита поредната система за управление на опашките в Местни данъци и такси – отдел „Красно село”. Обслужването се реализира на принципа „едно гише”. Служителите обслужват средно 200-300 граждани на ден в работното време от 8:30 до 17:00 часа.
В столичния район „Подуене” системата за управление на опашките работи от януари 2009 г., като вече се отчита значително намаление на времето за изчакване и обслужване. Ръководителите на звеното за обслужване обясняват, че няма опашки от чакащи, защото хората са наясно с приблизителното време, след което ще дойде редът им.
Служителите, от своя страна, работят по-спокойно, тъй като обработват документите на всеки клиент без притеснение от чакащи.
Системите за обслужване на чакащи клиенти съдържат клиентски терминал, оборудван с уред за издаване на билети, високоговорител за обявяване на следващия клиент, комбиниран екран, разположен на мястото за изчакване, и екрани на всяко гише.
В създадената зона за клиенти са монтирани устройства, които информират потребителите за предлаганите услуги и ги насочват към съответното гише. Заявката на желаната услуга става чрез натискане на съответния бутон, като клиентът получава билет с пореден номер и допълнителна информация за средно време на изчакване, брой чакащи клиенти и др.
Системата е полезна и за ръководителите на съответните администрации, предоставяйки статистическа информация, важна при взимането на решения за подобряване на организацията на работа.

Коментар