Ултратънките лаптопи навлизат неудържимо

Бъдещето принадлежи на ултратънките лаптопи, обяви днес Intel на пресконференция в София. Ново поколение мобилни компютри, които използват ултранисковолтови (ULV) процесори на компанията, вече са достъпни на пазара.
Моделите от този клас предлагат висока производителност, като същевременно са много по-леки, тънки и икономични в консумацията на енергия от обикновените лаптопи. Потребителите получават истинска мобилност на достъпна цена.
Acer, например, показа елегантен 13,3-инчов лаптоп с ULV процесор, 3 GB памет и 320 GB твърд диск, способен да работи над 8 часа с едно зареждане на батерията. Цената на модела Timeline, изпълнен в алуминиев корпус, е 1000 лв. с ДДС.  
Данаил Вълков, регионален мениджър на Acer за България, заяви, че компанията първа е предложила на пазара у нас ултратънките лаптопи от ново поколение. Той твърди също, че единствено моделът Timeline осигурява на потребителя пълен работен ден с едно зареждане на батерията.
Конкурентите леко хитруват, каза Вълков, имайки предвид обещанията за дълги часове автономна работа.
С Timeline потребителите могат да работят пълноценно над 8 часа, твърдят от Acer. Специален бутон активира енергоспестяващия режим. Серията Timeline включва още модели с 14- и 15,6-инчови екрани. 
На пазара се откроява тенденция към нарастване на дела на лаптопите с 13- и 14-инчови екрани и свиване при 15-инчовите, по данни, изнесени от Ириниел Бурлою –мениджър бизнес развитие в румънския офис на Intel, отговарящ и за България. Делът на 16-инчовите лаптопи също ще се увеличава, докато при моделите с екрани от 7 до 12 инча се наблюдава равномерност.
Освен мобилност ULV процесорите на Intel дават на потребителите висока производителност за развлекателни приложения – музика, видео, снимки и др. Оптимизираната енергийноефективна технология позволява по-дълъг живот на батерията.
Ултратънките лаптопи обикновено са по-тънки от 2,5 сантиметра и с половин до един килограм по-леки от стандартните лаптопи. Поради ниското потребление на енергия, в този клас лаптопи се използват по-малки вентилатори и охлаждащи компоненти, което допринася за по-тънкия и елегантен дизайн.
Мениджърът от Intel наблегна и на възможностите за безжично свързване към лаптопа на фотоапарати, принтери, MP3 плейъри и други устройства. Вградената технология Intel My WiFi трансформира лаптопа в безжична персонална мрежа, без да е необходима точка за достъп (access point).
Потребителите могат директно да свържат своя лаптоп с до 8 сертифицирани Wi-Fi устройства (без кабели или безжичен рутер) и да печатат, споделят, показват и синхронизират цифрово съдържание у дома или в движение.
Типични представители на новото поколение лаптопи са моделите от серията U на Asus. Михай Карстеа, мениджър за мобилните компютри в компанията, посочи като отличителни предимства на серията вградените графични технологии, както и възможността за бързо зареждане на алтернативна операционна система.
Лаптопите U включват както дискретна, така и интегрирана графика, като потребителят може да превключва между двете, за да пести заряда на батерията. Дисплеите пък използват технология, която настройва яркостта на екрана според осветеността.
Asus предлага в своите лаптопи възможност за зареждане на втора, Linux базирана операционна система, само за 8 секунди. Целта е потребителите да получат експресен достъп до имейл, интернет, чат и други приложения. Технологията се нарича Express Gate.
Серията U включва лаптопи с диагонал на екрана 12,1, 14 и 15,4 инча. Asus твърди, че лаптопите издържат 12 часа работа с едно зареждане на батерията.
Още един от големите партньори на Intel, компанията MSI, обяви лаптопи с ултранисковолтови процесори. Серията X340 е насочена към младите хора, на възраст от 20 до 25 години, поясни Десислава Станкова, мениджър продажби в Q Electronics.
Леките и тънки модели са достъпни в бял и черен цвят, с диагонал на екрана 13,3 инча и съотношение 16:9, което елиминира черните ленти в горния и долния край, характерни за дисплеите 16:10.
Отличителна черта на X340 е наличието на цифров аудио/видео интерфейс HDMI, който е все по-търсен от потребителите, посочи Станкова.
В най-тънката си част, моделът на MSI е висок само 6 мм. Вградената технология Eco Engine позволява на потребителите да задават чрез един бутон пет режима на работа на лаптопа.
MSI планира скоро да открие сервизен кол център в България, съобщи Станкова. Потребителите на марката от цялата страна ще могат да се обръщат към центъра за решаване на проблеми.

Коментар