Задава се неочакван играч в бизнеса с нетбуци

Разрастващият се пазар на нетбуци може да изкуши производителя на сървъри и софтуер Sun Microsystems, и по-точно неговия нов собственик – корпорацията Oracle.
На среща с журналисти по време на конференцията JavaOne изпълнителният директор на Oracle Лари Елисън е огласил идеята Sun да се включи на пазара за нетбуци.
По неговите думи, нетбуците са най-бързо растящият сегмент в ИТ индустрията и могат да станат още по-привлекателни, като се отчетат възможностите на Java. Няма причини, поради които Oracle и Sun да не се заемат с този бизнес. Това ще бъдат компютри, фундаментално базирани на Java, е казал CEO-то на Oracle.
Идеята за Java-нетбук е жизнеспособна, коментира шефът на Sun Скот Макнийли. Технологията вече се използва и в нетбуците, и в смартфоните, като пример за това е набиращата популярност операционна система Google Android.
Все още обаче не е ясно дали Oracle и Sun са започнали да разработват Java нетбук или са на етап планове. Пресцентърът на Oracle не е разкрил официално намеренията на компанията в тази област.
Oracle придоби Sun в края на април чрез сделка на стойност 7,4 милиарда долара. Хардуерният бизнес на Sun включва сървъри, процесори, системи за съхранение на данни, мрежови устройства и терминали. Компанията е основен разработчик в областта на Java.

Коментар