AMD е близо до поглъщане на Xilinx за $30 млрд.

AMD може да направи голям ход, купувайки конкурентен чипмейкър
(снимка: AMD)

AMD е в последния етап на преговори за поглъщане на конкурентния чипмейъкър Xilinx. Очаквана сделка е на стойност 30 милиарда долара, според публикации от последните часове.

Преговорите между двете компании са в напреднал етап, твърди Уол Стрийт Джърнъл. Споразумението за придобиване може да бъде финализирано още през следващата седмица.

Но според запознати източници, няма гаранция, че офертата на AMD ще бъде приета от Xilinix или дали изобщо разговорите за сделка ще продължат.

През тази година AMD пусна редица нови процесори и графични карти, включително Radeon Pro 5000, Ryzen и Ryzen Pro 4000G, както и корпоративната серия сървърни чипове EPYC 7Fx2.

Компанията се радва на скок в стойността на акциите си през последните 12 месеца – те поскъпнаха от около 28 долара през октомври 2019 г. до 86,51 долара в края на вчерашната търговия.

Някои анализатори предполагат, че акциите на AMD са надценени с оглед съотношението цена/печалба, въпреки че компанията се разрасна тази година, в условия на пандемия, и пазарната й стойност надвишава 100 млрд. долара.

Независимо дали акциите на AMD ще се обезценят в бъдеще, засега компанията от Санта Клара, Калифорния, се радва на повишено търсене от пазара на персонални компютри, конзоли и други устройства с нейните процесори.

Това може да е подтикнало AMD да се опита да погълне конкурент, като използва своите акции като търгуем актив или валута.

Xilinx, базирана в Сан Хосе, Калифорния, е разработчик на „динамична” процесорна технология и програмируеми логически матрици (FPGA), системи на чип (SoCs) и ACAP – мащабируема изчислителна платформа за ускоряване на интелигентни приложения и устройства.

Поглъщането на Xilinx би добавило към портфолиото на AMD технология за бързо пускане на процесори на пазара, което потенциално ще засили позициите на компанията като конкурент на Intel.

Преговорите за сделката са започнали преди по-малко от месец, след като Nvidia обяви покупката на Arm от SoftBank за 40 милиарда долара.

През септември Nvidia заяви, че придобиването на британския полупроводников гигант е „допълващо”, като Arm CPU ще се присъединяват към облачните, мобилните и крайните IoT решения на Nvidia.

Arm ще остане със седалище в Кеймбридж, Великобритания, а Nvidia възнамерява да възнагради служителите с 1,5 милиарда долара собствен капитал.

Коментари по темата: „AMD е близо до поглъщане на Xilinx за $30 млрд.”

добавете коментар...

  1. Борис Михайлов

    Да – по-скоро се допълват AMD и Xilinx. Едните правят процесори, другите правят програмируеми логики. По този начин, може да се ускорят процесорните операции и да се разтовари централнят процесор от някои задачи, с което да се повиши скоростта и намали консумацията. Поради това Интел купи Алтера. Иначе Xilinx си има ARM процесор с прикачена логика Цинк 7000+ серията. Но не е десктоп, а по-скоро микроконтролер. Да се надяваме на успешно сътрудничество

  2. Ivan

    Те и Интел набутаха едно ARM в IME-то. Сега да не стане – по едно cpuFPGA във всяко AMD.

  3. ха

    Само не разбрах AMD и Xilinx в какво се конкурират? Те произвеждат чипове от съвсем различен вид.

Коментар