Tesla обвини служител в саботаж на производството

Опит за саботаж от служител бе разкрит в предприятието на Tesla във Фримонт, Калифорния
(снимка: CC0 Public Domain)

Бивш служител на Tesla е „саботирал” операциите в завода на компанията във Фримонт, Калифорния, съобщи Блумбърг, позовавайки се на вътрешна кореспонденция от производителя на електромобили.

Според бележка до служителите, инцидентът е станал в съоръжение, което по-рано принадлежеше на General Motors. Сега Tesla произвежда там електромобили, включително Model S, Model X и Model 3, както и отделни компоненти.

Твърди се, че служител от персонала на Tesla „злонамерено” саботирал част от дейността на завода, което довело до прекъсване на работата в продължение на няколко часа.

Ал Прескот, вицепрезидент на Tesla, разкрива, че екипите за информационна сигурност били предупредени, когато бившият служител се опитал да „унищожи фирмен компютър”. След това, за да прикрие следите си, неназованият служител обвинил свой колега.

Проведено е вътрешно разследване и служителят признал за злонамерената дейност, когато му показали доказателства, а след това компанията го уволнила. Изглежда, че местните правоохранителни органи не са участвали в разследването на случая.

Междувременно ръководството на Tesla предупреди служителите, че неетичното поведение е недопустимо, и заяви, че ще „предприеме агресивни действия в защита на компанията и нашите хора”.

Това не е единственият инцидент, при който Tesla търпи щети от саботаж или кибершпионаж. Миналия месец изпълнителният директор Илон Мъск призна за хакерски заговор, в който руски гражданин се опитали да наемат служител със задача да инсталира злонамерен софтуер в корпоративната мрежа на компанията срещу сумата от 1 милион долара.

Злонамереният софтуер бил проектиран да извлича чувствителни корпоративни данни и да ги качи на контролиран от нападателите сървър. Веднъж попаднала в ръцете на руската хакерска група, Tesla щяла да стане обект на изнудване, за да не бъдат публикувани файловете.

Коментари по темата: „Tesla обвини служител в саботаж на производството”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Изглежда, че местните правоохранителни органи не са участвали в разследването на случая.

    Защо се прикрива престъпление от прокуратурата?

  2. Anonymous

    Много зле тея руски хакери, наемат мексиканци с Флашики да слагат вируси ; очевидно в русия няма интернет.

  3. Anonymous

    руската хакерска група

  4. Anonymous

    Всеки гълъб е пирон в ковчега на хакера.

  5. Anonymous

    Извод :

    трябва да се мине на пишещи машини и пощенски гълъби

  6. Anonymous

    хакерски заговор, в който руски гражданин се опитали да наемат служител със задача да инсталира злонамерен софтуер в корпоративната мрежа на компанията срещу сумата от 1 милион долара.

Коментар