IBM подготвя приложение за цифров здравен паспорт

Приложение на IBM предлага функционалност на цифров здравен паспорт
(снимка: IBM)

IBM Watson Health обяви дигитално блокчейн приложение, с помощта на което хората могат да удостоверят здравословното си състояние, вкл. резултатите от тестове за COVID-19, за да получат достъп до различни обществени места.

Софтуерът IBM Digital Health Pass позволява на хората да съхраняват, управляват и споделят данни за здравословното състояние чрез своите мобилни устройства. Приложението използва блокчейн технология на IBM и може да събира данни от множество източници. Очаква се то да стане достъпно за платформи на Apple и Google по-късно тази година.

IBM представи своя Digital Health Pass на конференцията HLTH VRTL 2020. Разработката цели да подпомогне усилията на бизнеса за връщане на служителите на работните им места, както и за достъп до зони като летища, спортни стадиони и увеселителни паркове. В някои отношения IBM Digital Health Pass функционира като здравен паспорт.

Приложението балансира между необходимостта от представяне на здравен статус за достъп и поверителността, коментира Пол Рома, генерален мениджър на IBM Watson Health, цитиран от ZDNet. Данните от температурните проверки, тестовете за COVID-19, ваксините и цялостното здраве са достъпни само на лични устройства.

Използването на приложението става по следния сценарий:

  • Потребителят изтегля приложението, влиза в него и удостоверява самоличността си.
  • Когато станат достъпни здравните данни, потребителят сканира QR код и добавя информацията.
  • Потребителят представят здравната си карта, където това се изисква.
  • Здравният пропуск се проверява в блокчейна, за да се потвърди автентичността и валидността.

Компаниите, използващи IBM Digital Health Pass, могат да персонализират условията за достъп въз основа на своите специфични условия и нужди.

Коментари по темата: „IBM подготвя приложение за цифров здравен паспорт”

добавете коментар...

  1. :o)

    Така така, съхраняват, управляват данни… а също така променят, подменят в зависимост от случая 🙂

Коментар