Скок в регистрациите на домейн имена

Броят на регистрираните домейн имена възлиза на 370,1 млн. към края на юни 2020 г.
(снимка: CC0 Public Domain)

Второто тримесечие на годината потвърди очаквания възход на световната онлайн търговия. Броят на регистрираните домейни се е увеличил с 0,9% спрямо първото тримесечие и вече възлиза на 370,1 милиона, сочи статистиката на VeriSign.

С настъпване на пандемията, много офлайн бизнеси в България и по света бяха принудени да изградят своето онлайн присъствие от нулата, за да оцелеят и да имат шанс да достигнат до своите потребители. От началото на годината се наблюдава тенденция на нарастващ интерес към онлайн търговията. Потребителите все повече се доверяват на онлайн пазаруването, а това е предпоставка за увеличаване на регистрациите на домейн имена. Интернет присъствието позволява както на малки стартиращи фирми, така и на най-мощните компании да развиват успешно своя бизнес.

Най-желаните домейн разширения за 2020 година са .com и .net, сочи статистиката. Към края на второто тримесечие на настоящата година в световен мащаб са регистрирани общо 148,7 милиона домейн имена .com, а регистрациите на домейн разширения .net възлизат на 13,4 милиона.

„В България най-предпочитаните домейн разширения от потребителите на ICN.Bg са .com, .eu и .bg. Очакваме цялостният интерес към домейните да продължи да нараства, защото те са основата за изграждане на онлайн идентичността на всяка една компания”, сподели Юлиян Бориславов, управител на хостинг компания ICN.Bg.

„В началото на годината бизнесът се разтресе заради усложнената здравна обстанoвка и в последните няколко месеца на всички компании им се наложи да поработят сериозно върху своето онлайн присъствие. При нас отбелязваме ръст от 17,33% в продажбата на домейн имена за периода от януари до септември 2020 г., спрямо същия период на 2019 г.”, допълни Бориславов.

Най-значителен е ръстът в регистрацията на .еu домейни – с цели 33%, уточниха от хостинг компанията. Следва.bg домейнът с ръст от 27%, докато най-популярният в света домейн .com бележи ръст от 15% за първите девет месеца на годината.

Само за второто тримесечие на 2020 г. са регистрирани 163 277 нови .еu домейн имена, а в същия период България бележи ръст от 2,3% спрямо първото тримесечие, по данни на EURid.eu.

„С общо портфолио от 3 606 143 .eu домейн имена в края на второто тримесечие на 2020 г., домейнът .eu поддържа стабилност по отношение на регистрациите, като в същото време се наблюдава нарастващ процент на подновяване – 83,9% през втората четвърт на 2020 г., в сравнение с 80,16% през 2019 г.”, коментира Джовани Сепия, мениджър Външни връзки в регистъра EURid.

„Благодарение на домейните .ею (.eu на кирилица) и .ευ (.eu на гръцки), предлагаме на европейските потребители възможността да регистрират .eu име на домейн и на родния си език. Домейнът .eu продължава да се възприема като надежден и сигурен избор от все повече европейци, които му се доверяват при изграждането на своя уебсайт и цялостното си онлайн присъствие”, сподели още Джовани Сепия.

Междувременно технологичното развитие измести статуса на домейн имената от „подценяван актив” към „високо оценен актив”. В края на 2019 г. статистиката показва, че 76% от домакинствата у нас имат достъп до интернет. За последните 10 години това е забележителен ръст за България.

Достъпността на платформи като WordPress и Sitebuilder позволи на потребители и без технически познания да стартират собствени уебсайтове. Нещо повече, те не се нуждаят от голям капитал, за да изградят и развият успешно своето онлайн присъствие. По данни на Statistа, през 2022 г. се очаква онлайн потребителите да реализират продажби на стойност 6,54 трилиона щатски долара.

Коментари по темата: „Скок в регистрациите на домейн имена”

добавете коментар...

  1. :o)

    Те потребителите като ги заключат…на какво да разчитат?
    да им донесе министъра храна?

    Освен това много домейни приключват съществуването си.
    Това някой брои ли го? Сигурно са поне на нивото на “новите”

Коментар