Intel се насочва към квантови иновации

Квантовите изчисления преминават от лабораторията по физика в областта на инженерството
(снимка: CC0 Public Domain)

На международна конференция за квантови изчисления и инженерство, организирана от IEEE, Intel представи „пълен стек” за квантови иновации, включващ разработки на хардуер, софтуер и алгоритми. Според компанията, нейните постижения са от решаващо значение за изграждането на мащабируеми квантови системи от комерсиален клас, които могат да работят с полезни приложения.

Изследванията в рамките на Intel Labs са постигнали „солиден напредък във всеки слой от стека на квантовите изчисления”, включително хардуер за кубити и крио-CMOS технологии за контрол на кубитите, софтуерни и алгоритмични изследвания, подчерта д-р Ан Мацуура, директор по квантови приложения и архитектура в лабораторията.

По нейните думи, квантовите изчисления преминават от лабораторията по физика в областта на инженерството, тъй като Intel започва да се съсредоточава върху полезните, по-близки като срок за реализация приложения на новата технология.

Възприемането на подход на системно ниво за кванта е от решаващо значение за постигане на квантова практичност, допълва д-р Мацуура, цитирана от ZDNet. Тъй като квантът е изцяло нова изчислителна парадигма, е необходим нов набор от хардуер, софтуер и алгоритми за бъдещите приложения на пълномащабна търговска квантова система.

Симулациите могат да помогнат на специалистите да разберат как се изграждат всички компоненти на пълния квантов стек, като се вземат предвид изискванията за натоварване, преди компонентите да бъдат вградени в истински квантов хардуер, казват от Intel.

Изследователските усилия върху квантовия стек са необходими, за да може с „узряването” на хардуера полезните приложения да са готови да работят на кубитови квантови машини. Този подход, според Intel, е от основно значение за успеха на стратегията за възприемане на „системно ориентиран, управляван от натоварването възглед за квантовите изчисления, което е в основата на визията за квантовата практичност”.

Kвантовите изследвания на Intel, представени в IEEE, обхващат използване на „дълбоко” обучение за проектиране на мулти-кубитови гейтове, ефективно зареждане на класически масиви от данни в квантова машина, оптимални кубитови конфигурации за квантови физични симулации, пост-квантова криптография и нова техника за ефективно изпълнение на устойчиви на шум алгоритми на малки кубитови системи.

Коментар