Софтуерният бизнес е стратегически за България

Броят на работните места в софтуерния бизнес ще отбележи ръст тази година
(снимка: CC0 Public Domain)

Най-големи приходи, декларирана печалба и работни места в софтуерната ни индустрия са създадени от средния (50-249 служители) бизнес в страната, което е известна изненада, сочи изследване на независимата агенция CBN Pannoff, Stoytcheff & Co.

23 големи, 127 средни и 301 малки предприятия са работили в софтуерната индустрия на България през 2020 г. За петгодишен период (2014-2019 г.), на фона на постоянния брой на работната сила в България, средния софтуерен бизнес в страната е увеличил работните места с 90,1%, големия – с 81,6%, а малкия – с 94,9%, отбелязва в блог публикация CBN.

Десетте топ работодатели в големия софтуерен бизнес в България са осигурявали 7 700 работни позиции през 2019 г. Седем от тях са инвеститори от ЕС, двама – от САЩ и един е с българска собственост. Поне пет от тях са свързани с публични компании, които се търгуват на NASDAQ или други световни борси.

Софтуерният бизнес е стратегически за България. Прогнозите на агенцията за 2020 г. сочат, че сумарните финансови и KPI показатели и в трите софтуерни бизнес направления ще останат с положителни стойности – в условията на тежката финансова ситуация в страната.

БВП на България за второто тримесечие на 2020 г. намаля с 1,05 млрд. евро или с 6,9% (по данни на Евростат), като 39 ключови за икономиката на страната сектори отбелязаха спад в оборотите през първото полугодие, а прогнозите са че и през третото и четвъртото тримесечие на годината БВП отново ще отбележи спад.

CBN прогнозира, че на фона на увеличената безработица в страната, броя на работните места и в трите направления на софтуерния бизнес ще отбележи ръст тази година, макар и чувствително различен от предходните пет години. Анализаторите очакват промени в политиката на възнаграждение.

Коментари по темата: „Софтуерният бизнес е стратегически за България”

добавете коментар...

  1. Фофу

    Ами хващай лопатата или мотиката и почвай.

  2. Архи Стратег

    Както знаем СТРАТЕГИЧЕСКИ В БЪЛГАРИЯ е Туристическия бизнес, хотели, ресторанти.
    НЕ случайно получиха толкова много помощи от държавата щото са стратегически.

    Софтуерният бизнес е вятър работа балони с въздух на разни посредници и офшорки.

    Туй е то за софтуера е една голяма подигравка в България.

    Както казват хората требе истински труд с лопата и мотика в тая държава да има производство промишленост и земеделие да си изхранваме населението. А не клатещи се дизайнерски уеб сайтове и апове.

Коментар