DevReach: Да излезеш от зоната си на комфорт

„Стремим се да привлечем интереса на участника, да го накараме да излезе от зоната си на комфорт”, каза Сам Басу (вляво) при откриване на конференцията DevReach
(снимка: DevReach 2020)

Наред с ентусиазма и въодушевлението, една от най-ценните възможности при конференциите за софтуерни разработчици е възможността да отидеш в зала с лекция за технология, за която не знаеш нищо, съответно да влезеш във виртуалния канал на подобна презентация.

Това споделиха откриващите лектори Сам Басу, адвокат на разработчиците в Progress, и Алиса Найкъл, адвокат на Angular разработчиците в Progress, непосредствено след старта на тазгодишното издание на DevReach, което се провежда изцяло виртуално. Форумът е съсредоточен върху четири ключови технологии за разработване: Blazor, React, Xamarin&MAUI, Angular.

„Целта на такива конференции, наред с всичко друго, е да пробуди интереса на разработчиците към различните технологии, дори към тези, които не познават”, казаха двамата софтуерни експерти. Всеки участник може да влезе и да слуша за платформа, за която не знае нищичко.

„Стремим се да привлечем интереса на участника, да го накараме да излезе от зоната си на комфорт”, поясни Басу. „Това е врата към нов свят: може да му стане интересно, може да открие нови възможности за себе си и за проектите, по които работи”.

Експертът на Progress допълни, че мнозина участници в предишни DevReach конференции са споделяли как определени сесии са привлекли интереса им, а след това са ги гледали на запис по няколко пъти с екипите си.

Със сигурност форуми като DevReach потвърждават и, че колкото и усъвършенствани да са механизмите на машинното самообучение и изкуствения интелект, хората винаги ще имат ключова роля в създаването на софтуера. От години се говори как професията на софтуерния специалист ще бъде заличена. Вещае се как програмистите ще станат ненужни. Но, според Сам Басу, автоматизацията на създаването на код ще продължи да облекчава работата на софтуеристите, без изгледи това да направи ненужни мозъците на софтуерните експерти.

Четирите технологии, на които са посветени тематичните дни на DevReach 2020 – Blazor, React, Xamarin&MAUI, Angular – са най-актуалните в момента. Общият знаменател за всички тях е стремежът към повече гъвкавост, повече възможности за споделяне на програмния код, кросплатформена приложимост.

По статията работиха Мария Малцева и Рада Станева

Коментар