Blazor улеснява разработката на софтуер

Даниел Рот, главен програмен мениджър в Microsoft, демонстрира лекотата на работа с Blazor
(снимка: DevReach 2020)

Бързоразвиваща се екосистема набира популярност сред разработчиците на софтуер. Това е Blazor – .NET фреймуърк с отворен код, създаден от Microsoft, стана ясно на конференцията DevReach 2020, която Progress организира виртуално пет дни тази седмица.

Даниел Рот, главен програмен мениджър в Microsoft, нагледно демонстрира колко лесно се работи с Blazor. „Базирана е на модела на споделените компоненти и се развива в две направления, в зависимост от избрания хостинг модел – Blazor Server и WebAssembly”, поясни той.

Използването на езика за програмиране C# прави по-лесен процеса на разработка и съответно това води до постепенното изграждане на съвместима, стабилна .NET екосистема, допълни Рот.

Той цитира данни, според които в момента над 1,5 милиона разработчици ползват .NET Core, като Blazor е номер едно сред най-предпочитаните софтуерни рамки (фреймуъркс) за 2019 и 2020 г. По критерия „език за програмиране” C# се позиционира в Топ 5 (по данни от GitHub).

А около 40% от новите  разработчици на .NET са студенти, показва проучване на dot.net. Blazor се нарежда сред водещите 30 най-бързо развиващи се проекти в тази сфера (по данни на по данни на github.com/dotnet и github.com/aspnet).

С разработки на база Visual Studio Familty ежемесечно се занимават 5 милиона софтуерни специалисти. Всеки месец през последната година към Visual Studio са се присъединявали нови 1 милион разработчици; за .NET Core този показател е 600 хиляди ежемесечно, а за .NET върху Linux са отчетени 2 милиона публикации от Visual Studio, каза още Рот.

„С .NET и C# можете да правите всичко – всякакви десктоп, уеб и мобилни апликации, облачни и гейминг приложения, софтуерни решения за IoT и изкуствения интелект”, обобщи Даниел Рот.

Тази година DevReach се провежда онлайн и се излъчва в реално време в платформата Twitch. Записи от лекциите и демонстрациите ще останат достъпни за гледане в следващите дни.

Рада Станева

Рада Станева

Коментар