Изкуствен интелект намира грешки в строежи

Редица строителни съоръжения из Европа ще използват AI за откриване на проблеми
(снимка: CC0 Public Domain)

Докато световната технологична общност спори къде, кога и доколко може да впрегне в работа изкуствения разум, през последните дни две инициативи показаха как умните алгоритми могат да бъдат действително полезни и то още днес.

В САЩ бе даден ход на проект, в който изкуствен разум ще изнамира остарелите и неадекватни закони, наредби и друг нормативни текстове. В Европа изкуствен разум бе „нает” да следи за грешки по големите строежи, спестявайки време и пари на инвеститорите.

AI за по-чисто законодателство

Службата за управление и бюджет при Белия дом обяви наскоро, че федералните агенции ще започнат да използват изкуствен интелект (AI), за да откриват и коригират остарелите, излишни или неадекватни наредби и норми от правителствените разпоредби.

Нововъведението е продължение на инициатива от 2019 г., която използва алгоритми за машинно самообучение и обработка на естествен език в Министерството на здравеопазването и социалните услуги. Тестовете тогава установиха стотици технически грешки и остарели изисквания в правилниците на агенцията. Сред тях дори имаше такива, които задължават служителите да изпращат материалите по факс.

Службата за управление и бюджет заяви, че всички федерални агенции ще бъдат насърчавани да актуализират разпоредбите, с които боравят, с помощта на AI. Няколко агенции вече са се съгласили да го направят. Сред тях са отделите „Транспорт”, „Земеделие”, „Труд” и „Вътрешни работи”.

През последните четири години броят на страниците във федералните разпоредби се върти около 185 000. Директорът на Службата за управление и бюджет при Белия дом Ръсел Воут каза, че усилията за въвеждане на изкуствен интелект ще помогнат на агенциите да „актуализират регулаторния кодекс, белязан от десетилетия на пренебрежение и липса на реформи”.

В рамките на бъдещото приложение на инициативата различните държавни агенции ще използват технологията на изкуствения интелект и друг софтуер, „за да преровят хиляди регулаторни текстове, търсейки места, където текстът може да бъде актуализиран, съгласуван и изчистен от технически грешки”, поясни Белият дом.

Мярката идва навреме, след като администрацията на Тръмп преди време обяви, че превръща дерегулацията в ключов приоритет, но – според критиците – до момента не е успяла да осигури адекватни регулаторни гаранции.

AI за строителен надзор

Редица строителни съоръжения из Европа пък ще използват софтуер за разпознаване на изображения, който автоматично да сигнализира за закъснения или грешки. Тъй като всеки строеж е обект, на който работят стотици или дори хиляди работници, сложността нараства, а с това и вероятността да се получи грешка.

Грешките в строителството обаче струват скъпо. Работата на надзорниците е доста отговорна и всеки пропуск представлява голям проблем. Изкуственият разум може да помогне точно тук, смята Рой Данон, основател и главен изпълнителен директор на британско-израелския стартъп за разработване на система за мониторинг на строителни обекти на база изкуствен разум.

Платформата, за която той говори, е способна да разпознава изображения, следейки всеки детайл от текущия строителен проект, за да може автоматично да сигнализира за закъснения или грешки. Софтуерът вече се използва от две от най-големите строителни фирми в Европа, включително британския строителен гигант Wates за няколко големи жилищни сгради.

По същество строителството е вид производство, казва Данон. Ако сега високотехнологичните фабрики използват AI за управление на своите процеси, защо не и на строителни обекти?

Работата на системата е лесна: когато надзорниците обикалят даден строеж веднъж или два пъти седмично, камера на каската им заснема видеозаписи от целия проект и ги качва в софтуера за разпознаване на изображения. После той сравнява състоянието на всички детайли – като електрически контакти и обзавеждане за баня – с основния проект чрез дигитална реплика на сградата.

Инспекциите на строителната площадка са бавни и досадни, казва строителният инженер Софи Морис след присъединяването си към екипа на софтуерната фирма. Изкуственият разум отървава служителите от много от повтарящите се задачи и позволява на хората да се фокусират върху важните решения.

Още по-удобното е, че технологията работи във фонов режим. Тя регистрира данните, без да е нужно строителният специалист да се разхожда из строежа с чертежи и графици в ръка.

Коментар